Suedia nu este la adăpost de un atac militar, arată un raport al Ministerului suedez al Apărării - publicat luni - în contextul Războiului rus din Ucraina, care subliniază importanţa unei aderări a acestei ţări scandinave la NATO, relatează AFP.
Rusia este angajată într-un ”conflict de durată cu întreaga lume occidentală”, subliniază într-o conferinţă de presă un deputat din cadrul Partidului Moderaţilor (conservator), care prezidează comisia care a întocmit raportul, Hans Wallmark.
”Un atac armat al Suediei nu poate fi exclus”, se arată în acest raport - intitulat ”Allvarstid” (”Vremuri gele”, în suedeză).
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
În acest raport, redactat de către o Comisie alcătuiră din oficiali politici de pe întregul eşicher politic şi din experţi, se subliniază că securitatea Suediei ar fi ”asigurată în cel mai bun mod împreunbă cu NATO”.
În afară de Războiul Rusiei în Ucraina, documentul arată cu degetul China - care-şi sporeşte influenţa în Asia şi în lume.
”Invazia rusă a Ucrainei şi revendicările teritoriale tot mai mari ale Chinei arată” că folosirea forţei în vederea satisfacerii acestor revendicări este ”din nou o relaitate”, se arată în raport.
Rezultatul este că securitatea suedeze suferă schimbări istorice, constată autorii raportului.
Linii directoare în vederea unei creşteri a mijloacelor armatei sunt schiţate în document, anunţă în această conferinţăă fostul ministrul suedez al Apărării Peter Hultqvist, un membru al Comisiei, care-i reprezintă pe social-democraţi, aflaţi în opoziţie.
Între ele figurează necesitatea unei ”armate mai mari” în perioada 2025-2030, care presupune cel puţin 10.000 de rrecrutări.
În prezent, armata recrutează 5.000-6.000 de oameni.
Suedia are - din iunie 2022 - statutul de stat ”invitat” să adere la NATO, aderarea sa nu a fost rafificată de două dintre cele 31 de state mebre ale Alianţei Nord-Atlnatice, Turcia şi Ungaria.
Numai membrii cu drepturi depline ai NATO beneficiază de protecţia faimosului Articol 5 al Tratatului Atlanticului de Nord, care prevede că un atac al unui membru este considerat un atac al tuturor membrilor Alianţei.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.