Un bombardament rusesc ghidat asupra oraşului Harkov a distrus luni o mare parte din clădirea Derjprom, unul dintre cele mai renumite monumente din al doilea oraş al Ucrainei, care datează din anii 1920, relatează Reuters.
Şase persoane au fost rănite în atacul de la ora 21.00 (1900 GMT), adăugându-se celor 13 răniţi într-un atac cu bombă care a avut loc mai devreme, în timpul nopţii, în oraş. În oraşul Krivoi Rog din centrul Ucrainei, o rachetă rusească a lovit o clădire rezidenţială cu trei etaje, omorând o persoană şi rănind cel puţin 11.
Preşedintele Volodimir Zelenski a denunţat atacul asupra clădirii Derjprom (Industria de stat) din Harkov, unul dintre cele mai izbitoare exemple de arhitectură constructivistă din epoca sovietică şi supranumit primul zgârie-nori al Uniunii Sovietice.
El a deplâns, pe platforma X, şi atacul asupra Kryvyi Rih, oraşul său natal, şi a făcut apel la eforturi reînnoite pentru a-l forţa pe liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, să oprească războiul care durează de mai bine de doi ani şi jumătate. „Fiecare strângere de mână cu criminalul de război Putin îi sporeşte încrederea. Fiecare zâmbet plăcut îl convinge că poate scăpa cu crimele sale”, a scris Zelenski. „În loc să ne aliem cu el, trebuie să îl forţăm la pace prin hotărârea noastră colectivă”.
O înregistrare video a televiziunii Reuters a arătat părţi ale clădirii Derzhprom reduse la dărâmături şi aproape toate ferestrele sparte. „Ocupanţii au lovit un simbol iconic al oraşului, cunoscut de toţi locuitorii din Harkov”, a scris Oleh Sîniehubov, guvernatorul regiunii Harkov, pe Telegram. El a declarat că mai multe etaje au fost distruse.
Clădirea Derjprom, plasată pe lista „tentativă” a siturilor patrimoniului mondial UNESCO, a fost finalizată în 1928, când Harkov era capitala Ucrainei sovietice. Atacul de seară a lovit, de asemenea, o unitate medicală.
Atacurile anterioare au avariat o clădire de apartamente şi un spaţiu de depozitare. Opt persoane au fost rănite în oraşul Ciuhuiv, chiar la sud-est, a declarat Sîniehubov, un atac despre care procurorii au spus că a implicat un sistem de lansare de rachete multiple a fost folosit în Ciuhuiv. Reuters nu a putut verifica independent rapoartele.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.