Uniunea Europeană (UE) este pregătită să negocieze un acord comercial post-Brexit cu Regatul Unit până la sfârşitul anului, dar şi după 1 ianuarie, a anunţat negociatorul-şef UE al Brexitului Michel Barnier, în contextul în care 50 de ţări au izolat regatul din cauza unei mutaţii a noului coronavirus, iar negocierile sunt în continuare împotmolite în dosarul pescuitului, relatează Euronews.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Europenii încearcă astfel să nu lase lucrurile la întâmplare, în contextul în care pare tot mai posibil să nu se ajungă la un acord până la 31 decembrie.

”Uşa noastră rămâne deschisă până la sfârşitul anului şi dincolo” de acest termen-limită, le-a spus marţi Barnier ambasadorilor statelor membre UE, la Bruxelles, într-o reuniune în care le-a prezentat situaţia negocierilor.

”Ne aflăm cu adevărat într-un moment crucial şi facem un ultim efort. În zece zile, Regatul Unit va părăsi piaţa unică, iar eu voi continua să lucrez în deplină transparenţă cu Parlamentul European şi statele membre”, a dat el asigurări.

Cele două părţi nu reuşesc, în continuare, să se înţeleagă nici asupra împărţirii peştelui prins, în valoare de 650 de milioane de euro anual, în apele britanice şi nici asupra duratei unei tranziţi acordate pescarilor europeni.

Europenii au respins marţi o oferă britanică în acest sens, drept ”inacceptabilă”.

Bruxellesul a propus să renunţe la 25% din aceste 650 de milioane după o perioadă de tranziţie de şase ani.

Londra, care vrea să reia controlul asupra apelor sale, propunea UE să renunţe la 35% din pescuitul în larg şi la 60% din pescuitul său, inclusiv în zona de coastă, pe o perioadă de trei ani, potrivit unei surse europene.

Cu aproape o săptămână înainte de ieşirea definitivă a Regatului Unit din UE - după un an de tranziţie -, rămân posibile mai multe scenarii.

Cel mai optimist scenariu este încheierea unui acord înainte de Crăciun şi ratificarea acestuia ulterior de către PE.

Se poate ajunge de asemenea la un acord şi până la sfârşitul anului, care să intre în vigoare cu câteva zile întârziere.

Cel mai pesimist scenariu este să nu se ajungă la un acord - ”no deal”.

După 31 decembrie, în acest din urmă scenariu, schimburile comerciale între Uniune şi regat urmează să aibă loc în baza reglementărilor OMC, adică o revenire la cote şi taxe vamale.

Premierul britanic Boris Johnson rămâne însă inflexibil.

El consideră că regatul este necesar să-şi recapete suveranitatea cu orice preţ şi dă asigurări că ţara sa va face faţă unui ”no deal”.

Să joace, oare, Johnson la cacealma?

Unii economişti consideră că un no deal va aplica o lovitură puternică mai ales economiei britanice, afectată deja dur de pandemia covid-19.

Estimările vorbesc de la sine.

Astfel, un ”no deal” ar antrena o contracţie a PIB-ului UE cu 0,75% până la sfârşitul lui 2022.

În regat, contracţia PIB-ului se estimează că ar fi de patru ori mai mare - 3%.

De asemenea, costul pandemiei covid-19 contribuie la o relativizare a impactului Brexitului în 2020.

PIB-ul UE ar urma să se contrate cu 7,8%, iar cel al regatului cu 11,3%.

”Această pandemie face şocul Brexitului aproape suportabil, după ce, în urmă cu câteva luni, se preconiza un adevărat cataclism”, apreciază Jean-Luc Proutat, un economist la BNP Paribas.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.