Ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene (UE) au dat miercuri Ungariei un ultimatum să pună în aplicare - pâmnă la 19 decembrie - reformele anticorupţie la care s-a angajat, pentru a evita o suspendare a plăţii fondurilor europene, potrivit unor surse diplomatice, relatează AFP.
Această decizie urmează să fie adoptată în mod oficial joi, de către Consiliul European.
Comisia Europeană (CE) a propus, la 18 septembrie, ca Ungaria fie privată de fonduri europene în valoare de 7,5 miliarde de euro, din cauza riscului corupţiei, însă a deschis uşa unei amânări pentru ca Budapesta să implementeze rapid aceste reforme în vederea respectării statului de drept.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Măsurile propuse de către Ungaria în vederea unei remedieri a situaţiei sunt, în prinicipiu, de natură să răspundă problelor identificate, în cazul în care sunt traduse în legi şi puse în aplicare ca atare”, aprecia atunci comisarul european însărcinat cu Bugetul, Johannes Hahn.
Ungaria lui Viktor Orban a anunţat o serie de 17 măsuri care să răspundă îngrijorărilor Bruxellesului.
Ele prevăd, între altele, înfiinţarea unei ”autorităţi independente” în vederea unui control mai bun al folosirii fondurlor UE, posibilitatea ca cetăţenii să depună plângere în justiţie dacă ei consideră că parchetul a pus în mod arbitrar capăt unei anchete de corupţie sau o consolidare a transparenţei procesului legislativ.
Etapele-cheie ale implementării unui ”număr bun” dintre aceste măsuri urmează să fie prezentat până la 19 noiembrie.
Comisia a declanşat împotriva Ungariei, în aprilie, o procedură pe care nu a mai folosit-o niciodată anterior, care poate conduce la o suspendare a finanţărilor europene a căror utilizare este ameninţată de atingeri ale statului de drept.
Bruxellesul acuză ”nereguli” şi ”carenţe” în proceduri de licitaţii publice, o proporţie ”anormal” de depunere a unor oferte unice pentru aceste contracte, lipsa unui control al conflictelor de interese şi a unor proceduri judiciare în cazul unor suspiciuni de fraudă.
Comisia a sugerat astfel Consiliului, instituţia care reprezintă statele membre, cărora le revine decizia finală, să suspende 65% din fondurile prevăzute prin trei programe privind politica de coeziune, în sumă de 7,5 miliarde de euro.
Guvernul Orban speră ca prin adoptarea acestor reforme să scape de tăierea acestor fonduri şi să convingă Bruxellesul să-i deblocheze planul de relansare economică post-covid, care prevede subvenţii în valoare de 5,8 miliarde de euro.
Ungaria are nevoie de aceste fonduri mai mult ca oricând, în contextul unei inflaţii galopante şi a unui forint în cădere liberă.
Ea este singurul stat membru UE al cărui plan de reansare economică post-covid nu primit unda verde a Comisiei Europene, din acelaşi motiv, cu privire la respectarea statului de drept.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.