Ucraina a lăsat deocamdată deoparte tancurile de luptă Abrams M1A1 furnizate de SUA în lupta sa împotriva Rusiei, în parte pentru că războiul rusesc cu drone face prea dificilă operarea lor fără a fi detectate sau atacate, au declarat doi oficiali militari americani pentru The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În ianuarie 2023, SUA au fost de acord să trimită Ucrainei 31 de unităţi Abrams, după o campanie agresivă, de luni de zile, a Kievului, care argumenta că tancurile, care costă aproximativ 10 milioane de dolari bucata, sunt vitale pentru capacitatea sa de a sparge liniile ruseşti. Dar câmpul de luptă s-a schimbat substanţial de atunci, în special prin utilizarea omniprezentă a dronelor ruseşti de supraveghere şi a dronelor de atac. Aceste arme au făcut ca Ucrainei să-i fie mai dificil să protejeze tancurile atunci când acestea sunt detectate şi vânate rapid de dronele sau de rachetele ruseşti.

Cinci din cele 31 de tancuri au fost deja pierdute în urma atacurilor ruseşti.

DRONELE AU SCHIMBAT FAŢA RĂZBOIULUI CONVENŢIONAL

Proliferarea dronelor pe câmpul de luptă ucrainean înseamnă că "nu mai există un teren deschis pe care să poţi trece cu maşina fără teama de a fi detectat", a declarat joi un oficial de rang înalt din domeniul apărării. Oficialul a vorbit sub protecţia anonimatului pentru a oferi o actualizare a sprijinului american în materie de armament pentru Ucraina, înainte de reuniunea de vineri a Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei.

Deocamdată, tancurile au fost mutate de pe linia frontului, iar SUA vor colabora cu ucrainenii pentru a reseta tacticile, au declarat vicepreşedintele Statului Major Întrunit, amiralul Christopher Grady, şi un al treilea oficial din domeniul apărării, care a confirmat mutarea sub rezerva anonimatului.

"Când vă gândiţi la modul în care a evoluat lupta, blindatele masive, într-un mediu în care sistemele aeriene fără pilot sunt omniprezente, pot fi în pericol", a declarat Grady pentru AP într-un interviu acordat săptămâna aceasta, adăugând că tancurile sunt încă importante. "Acum, există o modalitate de a face acest lucru", a spus el. "Vom lucra cu partenerii noştri ucraineni şi cu alţi parteneri de pe teren pentru a-i ajuta să se gândească la modul în care le-ar putea folosi, în acest tip de mediu schimbat acum, în care totul este văzut imediat", a explicat oficialul.

SUA VOR ANUNŢA VINERI UN NOU PACHET DE AJUTOR DE 6 MILIARDE DE DOLARI PENTRU UCRAINA

Vestea despre tancurile lăsate deoparte vine în momentul în care SUA marchează doi ani de la înfiinţarea Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei, o coaliţie formată din aproximativ 50 de ţări care se întâlneşte lunar pentru a evalua nevoile Ucrainei pe câmpul de luptă şi pentru a identifica unde să găsească muniţia, armele sau întreţinerea necesară pentru a menţine trupele ucrainene echipate.

Pachetele de ajutor recente, inclusiv pachetul de asistenţă militară de 1 miliard de dolari semnat miercuri de preşedintele Joe Biden, reflectă, de asemenea, o resetare mai amplă pentru forţele ucrainene în lupta care se desfăşoară.

Este de aşteaptat ca SUA să anunţe vineri că va oferi, de asemenea, un ajutor militar pe termen lung de aproximativ 6 miliarde de dolari Ucrainei, au declarat oficiali americani, adăugând că pachetul va include muniţii - foarte căutate - pentru sistemele de apărare antiaeriană Patriot. Oficialii au vorbit sub rezerva anonimatului pentru a discuta detalii care nu au fost încă făcute publice.

SUA TRIMIT DE URGENŢĂ UCRAINEI MUNIŢII PENTRU DOBORÂREA DRONELOR

Pachetul de 1 miliard de dolari pune accentul pe capacităţile de combatere a dronelor, inclusiv gloanţe de calibru .50 modificate special pentru a contracara sistemele de drone. Include, de asemenea, apărare antiaeriană şi muniţie suplimentară şi o serie de vehicule alternative, mai ieftine, inclusiv Humvee-uri, vehicule de luptă pentru infanterie Bradley şi vehicule protejate împotriva ambuscadelor, rezistente la mine.

De asemenea, SUA au confirmat pentru prima dată că furnizează rachete balistice cu rază lungă de acţiune, cunoscute sub numele de ATACMS, care permit Ucrainei să lovească adânc în zonele ocupate de Rusia fără a fi nevoită să avanseze şi să fie expusă în continuare fie la detectarea dronelor, fie la apărarea fortificată a Rusiei.

STRATEGIA CU ABRAMS, UN EŞEC

În timp ce dronele reprezintă o ameninţare semnificativă, ucrainenii nici nu au adoptat tactici ce ar fi putut face tancurile mai eficiente, a declarat unul dintre oficialii americani din domeniul apărării.

După ce au anunţat că vor furniza Ucrainei tancurile Abrams în ianuarie 2023, SUA au început în acea primăvară să îi instruiască pe ucraineni la baza militară Grafenwoehr din Germania cu privire la modul de întreţinere şi operare a acestora. De asemenea, i-au învăţat pe ucraineni cum să le folosească în războiul cu arme combinate - în care tancurile operează ca parte a unui sistem de forţe blindate ce avansează, coordonând mişcările cu focuri ofensive aeriene, trupe de infanterie şi mijloace aeriene.

Pe măsură ce primăvara a avansat şi contraofensiva foarte aşteptată a Ucrainei a stagnat, trecerea de la antrenamentul cu tancuri în Germania la aducerea de Abrams pe câmpul de luptă a fost văzută ca un imperativ pentru a sparge liniile fortificate ruseşti. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat în septembrie că tancurile Abrams au ajuns în Ucraina. De atunci, însă, Ucraina nu le-a folosit decât în mod limitat şi nu a făcut din războiul cu arme combinate o parte din operaţiunile sale, a declarat oficialul din domeniul apărării.

TANCURI PIERDUTE LA AVDIIVKA

În timpul recentei sale retrageri din Avdiivka, un oraş din estul Ucrainei care a fost centrul unor lupte intense timp de luni de zile, mai multe tancuri au fost pierdute în urma atacurilor ruseşti, a spus oficialul.

Întârzierea îndelungată din Congres în ceea ce priveşte adoptarea unei noi finanţări pentru Ucraina a însemnat că forţele sale au trebuit să raţionalizeze muniţia şi, în unele cazuri, au putut riposta doar o dată la fiecare cinci sau mai multe atacuri, când au fost vizate de forţele ruseşti.

În Avdiivka, forţele ucrainene au fost puternic depăşite în armament şi au ripostat la bombele planoare ruseşti şi la dronele de vânătoare cu puţina muniţie rămasă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.