Turcia ”nu va ezita” să ia o iniţiativă necesară în vederea evitării unor ”efecte nocive” ale retragerii Rusiei din Acordul de la Istanbul din iunie 2022 cu privire la exportul cerealelor ucrainene la Marea Neagră, dă asigurări vineri preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, relatează CNN.
Şeful statului turc a catalogat acest acord drept o ”iniţiativă vitală” pentru oemnire şi a subliniat angajamentul Turciei de a-l consolida în viitor, potrivit agenţiei oficiale turce de presă Anadolu.
”Încetarea «Iniţiativei Cerealelor la Marea Neagră» va avea o serie de efecte (nocive), de la creşterea preţurilor mondiale ale mărfurilor alimentare, la foamete în unele regiuni şi apoi la noi valuri ale migraţiei. Noi nu vom ezita să luăm iniţiativa pentru a evita acest lucru”, le-a declarat Erdogan unor jurnalişti la bordul aeronavei prezidenţiale, la întoarcerea dintr-un turneu la Golful Persic, citat de Anadolu.
Luni, preşedintele Asociaţiei Ucrainene a Cerealelor, Nikolai Gorbaciov, declara CNN că flota turcă poate ajuta la transportul cerealelor din Ucraina - fără Rusia.
Erdogan şi-a exprimat convingerea, că o discutare a ”problemei în detaliu” cu omologul său rus Vladimir Putin ”va asigura continuarea acestei acţiuni umanitare”.
Turkish President Recep Tayyip Erdogan says he will discuss the Black Sea grain deal with his Russian counterpart Putin to "ensure the continuation of this humanitarian movement"
— TRT World (@trtworld) July 21, 2023
Follow our live coveragehttps://t.co/GyuSkE3qm4
Turcia a jucat un rol central, alături de ONU, în încheierea acestui acord istoric care, potrivit ONU, a condus la exportul a aproape 33 de milioane de tone de cereale din porturi ucrainene.
”Ţările din Occident trebuie să acţioneze în acest sens”, a îndemnat Erdogan, referindu-se la condiţiile pe care Putin le impune Occidentului cu privire la acest acord, potrivit Anadolu.
Putin acuză Ucraina de nerespectarea principalului oboiectiv al acordului - de a livra cereale ţărilor sărace.
Erdogan a respins ideea că rolul de mediator al Turciri între Rusia şi Ucraina s-a diminuat.
”Din contră, noi ne menţinem în prezent relaţiile cu Rusia. Atât ministrul (turc) de Externe Hakan (Fidan), cât şi directorul MIT (Organizaţia Naţională a Informaţiilor) Ibrahim (Kalin) continuă să negocieze”, a anunţat Erdogan.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...