Donald Trump îşi multiplică apelurile cu privire la Războiul din Ucraina, însă Kremlinul dezminte o convorbire telefonică cu preşedintele rus Vladimir dezvăluită de cotidianul american The Washington Post (WP), relatează AFP.
Potrivit unor surse anonime citate de Washington Post, republicanul i-ar fi cerut liderului rus nu provoace o escaladare în Ucraina.
Un purtător de cuvânt al echipei de tranziţie a preşedintelui ales a declarat AFP, într-un comunicat, că nu ”comentează apelurile (telefonice) private ale preşedintelui Trump cu alţi lideri”.
Însă, Kremlinul a dezminţit luni dezvăluirile Wahington Post, pe care le cataloghează drept o ”invenţie”.
”Asta nu corespunde absolut deloc realităţii, este o invenţie pură”, ”este pur şi simplu o informaţie falsă”, a declarat presei un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
”Pentru moment, nu există planuri concrete” ale unei asemenea discuţii, a declarat el.
Săptămâna trecută, cei doi s-au declarat pregătiţi să stea de vorbă.
Kremlinul a subliniat duminică faptul că republicanul a transmis în timpul campaniei ”semnale pozitive” cu privire la război, întrucât vorbeşte despre o ”pace” şi nu şi-a arătat ”voinţa de a face Rusia să sufere o înfrângere strategică”.
Potrivit The Washington Post, Donald Trump şi Vladimir Putin au discutat despre obiectivul păcii pe cotinentul european, iar Donald Trump şi-a exprimat speranţa unei continuări a discuţiei, în vederea discutării ”rezolvării în curând a Războiului din Ucraina”.
Porivit lui Dmitri Peskov, Vladimir Putin a repetat săptămâna trecută că ”este deschis oricăror negocieri” cu Occidentul cu privire la Ucraina, dar că acesta ”nu a transmis niciun semnal”.
”Dacă ei spun că vor veni semnale, trebuie să le aşteptăm. Pentru moment nu a sosit niciun semnal”, a adăugat el.
Donald Trump i-ar fi amintit lui Vladimir Putin amploarea prezenţei americane în Europa.
DISCUŢIE TRUMP-ZELENSKI
Donald Trump - foarte critic faţă de miliardeze de dolari deblocate în susţinerea Ucrainei - a discutat miercuri cu Volodimir Zelenski, o connvorbire la care a participat şi miliardarul Elon Musk.
Preşedintele ucrainean a catalogat această convorbire la telefon drept ”excelentă” şi a ”convenit să menţină un dialog strâns” cu Trump.
Însă, potrivit unei surse ucrainene sus-puse, cei doi ”în realitate n-au discutat despre nimic substanţail, doar s-au salutat”.
La rândul său, cancelaria germană a anunţat că Olaf Scholz a discutat duminică cu Donald Trump şi că s-au declarat ”pregătiţi să coopereze pentru ca pacea să se întoarcă în Europa”.
Dosarele de politică externă se vor afla pe agenda unei întâlniri a lui Joe Biden cu Donald Trump, în Birou Oval, miercuri, într-o amorsare a predării puterii.
Statele Unite urmează să cheltuiască şase miliarde de dolari restanţi destinaţi Ucrainei înainte de instalarea lui Donald Trump la putere, a anunţat tot duminică consilierul în probleme de securitate naţională Jake Sullivan, care a avertizat împotriva unei opriri a susţinerii americane a Kievului.
Donald Trump, care se întoarce la Csa Albă la 20 ianuarie, a declarat cu regularitate că poate să pună capăt Războiului din Ucraina ”într-o zi”, fără să detalieze vreodată cum o va face.
Însă acest lucru se poate întâmpla printr-un acord care să ceară Kievului să cedeze Moscovei o parte a teritoriului ucrainean, o concesie pe care Kievul nu vrea să o ia în calcul.
Această problemă ar fi fost discutată în convorbirea lui Donald Trump cu Vladimir Putin, potrivit The Washington Post.
Sâmbătă, fiul mai mare al lui Donald Trump, Donald Trump Junior, a postat pe Instagram o fotografie în care Volodimir Zelenski apare alături de tatăl său.
Trump's son Donald Trump Jr. posted a video on his Instagram about Ukraine and Zelensky:
— Clash Report (@clashreport) November 10, 2024
“POV: You’re 38 days from losing your allowance.” pic.twitter.com/WBXzByGbjU
El a scris în mesaj "POV" (”point of view ”, punct de vedere): ”eţti la 38 de zile să-ţi pierzi alocaţiile”, referindu-se la miliardele cheltuite de Statele Unite să ajute Kievul.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...