O fostă aleasă republicană, Norma Anderson, în vârstă de 91 de ani, a obţinut în justiţia din Colorado descalificarea lui Donald Trump în alegerile primare de la 5 martie din acest stat, o hotărâre pe care fostul şef de stat cere Curţii Supreme americane să o anuleze de urgenţă, relatează AFP.
Norma Anderson cunoaşte bine Constituţia americană, deoarece ca fostă legiuitoare, a consultat-o adesea în lunga sa carieră în Partidul Republican, şi ţine un exemplar în poşetă şi lângă televizor.
La 6 ianuarie 2021, când susţinătorii lui Donald Trump au luat cu asalt Capitoliul, la Washington, cu scopul de a împiedica trabsferul puterii democratului Joe Biden, ea a îndoit pagin ape care se află cel de-al 14-lea Amendament, care prevede inegibilitatea unor oficiali din cauza unor fapte de ”rebeliune”.
”În acea seară am recitit această parte”, declară ea prin videoconferinţă, de acasă, din Colorado (vest).
O conservatoare autentică, aleasă timp de 20 de ani în cadrul Grand Old Party (GOP), are o certitudine.
”Trump nu trebuie să mai fie niciodată preşedinte, pentru că a încălcat Constituţia şi a încercat să răstoarne un rând de alegeri”, subliniază ea.
”Pentru mine, asta înseamnă că democraţia noastră este în pericol dacă el este ales”, declară ea.
POATE FI DESCALIFICAT TRUMP ÎN COLORADO?
Pensionara a devenit principala reclamantă - neaşteptată - a unei proceduri lansate de către o asociaţie, care a obţinut în justiţia din Colorado retragerea numelui lui Donald Trump de pe buletinele republicane de vot din stat.
Această hotărâre este aprig contestată de către fostul preşedinte, care cere Curţii Supreme să o anuleze de urgenţă, înaintea alegerilor primare republicane din Colorado, prevăzute la 5 martie, în vederea desemnării candidatului republican al statului la Casa Albă.
Acest dosar - urmărit atent de alte state şi cu un potenţial exploziv - a fost examinat la începutul lui februarie de către cea mai înaltă jurisdicţie din ţară, care urmează să tranşeze problema în următoarele zile sau săptămâni.
În cursul audierii, judecătorii au părut sceptici faţă de această procedură fără precedent care are la bază o dispoziţie căzută în uitare.
Acest lucru nu o descurajează însă pe Norma Anderson.
”Eu sunt unul dintre oamenii care are mereu speranţă până să li se spună nu”, spune zâmbind fosta aleasă - prima femeie care a devenit şefa aleşilor republicani în Congresul din Colorado.
”PĂRINŢII NOŞTRI FONDATORI PROBABIL CĂ L-AR BĂGA LA ÎNCHISOARE”
Al 14-lea Amendament al Constituţiei a fost adoptat în 1868, după Războiul de Secesiune, cu scopul de a împiedica oficiali confederaţi dusişti implicaţi în acest război civili să fie aleşi.
El exclude de la cele mai înalte funcţii publice pe oricine a comis acte de ”rebeliune” după ce a depus jurământul pe Constituţie.
Însă dezbaterile de la Curtea Supremă nu s-au aventurat pe terenul minat a ceea ce constituie sau nu rebeliune şi nici asupra evaluării faptelor lui Donald Trump.
Judecătorii Curţii Supreme şi-au concentrat întrebările asupra unor obiecţii de formă, părând să vrea să evite orice acuzaţie de amestec în alegeri.
Ei au insistat asupra unui obstacol central - poate statul Colorado să decidă el singur să descalifice un candidat la preşedinţie?
”Ei n-ar trebui să fie îngrijoraţi de eacest lucru”, le replică Norma Anderson, subliniind că în America ”fiecare stat gestionează alegerile şi aprobă cine se află pe buletine”.
În afară de candidaţi republicani şi democraţi, independenţi candidează uneori la preşedinţie, în anumite state, fără să poată candida în întreaga ţară, aminteşte ea.
”Ce face ca un republican sau un democrat să fie mai bun ca un candidat independent?”, întreabă ea.
”Nimic. Trebuie să fim trataţi toţi în mod egal”, subliniază ea.
O ”RINO”?
Norma Anderson consideră că atitudinea lui Donald Trump, care susţine în continuare - în mod fals - că i s-au furat alegerile din 2020 şi care ameninţă în mod public şi deschis cu ”pedepse” în cazul în care se întoarce la Casa Albă, este fără echivoc.
”Părinţii noştri fondatori n-ar fi aşa de tandri cu el. Ei probabil că l-ar băga la închisoare”, tună ea.
”Lui (Trump) îi place să fie ca Putin sau ca un rege (...). Comportamentul lui o dovedeşte, tot ceea ce spune o dovedeşte”, acuză ea.
Echipa de campanie a lui Donald Trump o prezintă pe Norma Anderson, în urma acţiunii acesteia în justiţie, drept o ”RINO” - un acronim infamant care-i desemnează pe cei care ar fi nişte ”republicani doar cu numele”.
Nonagenara, aleasă în Colorado din 1986 în 2006, nici nu clipeşte.
Ea subliniază că se concentrează asuprea ”felicitărilor de la necunoscuţi din toată ţara” şi că este oprită uneori pe stradă pentru a se fotografia cu oameni la 20 de ani după ce a ieşit din politică.
”Cel puţin am atras atenţia asupra a cine este Donald Trump”, se declară ea mulţumită.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...