Statele Unite se declară ”pregătite să riposteze” atacurilor cu drone de sâmbătă contra unor instalaţii petroliere din Arabia Saudită, care au antrenat o reducere cu jumătate a producţiei şi au provocat o puternică creştere a cursului aurului negru, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Aprovizionarea cu petrol a Arabiei Saudite a fost atacată. Există motive să credem că noi cunoaştem vinovatul, suntem pregătiţi să ripostăm în funcţie de verificări, dar ne aşteptăm ca regatul (saudit) să ne spună cine consideră că este vinovat de acest atac şi sub ce formă trebuie să acţionăm!”, a scris duminică pe Twitter Donald Trump, care se referea, astfel, pentru prima oară, la un răspuns militar.

Într-un tweet anterior, preşedintele american a ”autorizat folosirea petrolului din Strategic Petroleum Reserve, dacă este nevoie, o cantitate care rămâne de stabilit”.

În primele cotaţii, luni dimineaţa, preţul petrolului era în creştere puternică şi se aprecia cu peste 10% - barilul american WTI creştea cu 10,68% la 60,71 dolari, iar barilul Brent de la Marea Nordului creştea cu 11,77% la 67,31 de dolari.

Rebeliii yemeniţi huthi, susţinuţi de Iran şi care înfruntă de cinci ani o coaliţie militară condusă de Riad, au revendicat aceste atacuri contra unor instalaţii aparţinând gigantului public Aramco.

Nu există vreo probă care să arate că acest ”atac fără precedent contra aprovizionării energetice mondiale” a venit din Yemen, a comentat sâmbătă secretarul de Stat american Mike Pompeo, acuzând Iranul că se află la originea atacului şi dând asigurări că Statele Unite urmează să acţioneze în vederea asigurării aprovizionării pieţelor.

Teheranul a catalogat aceste acuzaţii ”iraţionale” şi ”de neînţeles”, prin vocea purtătorului de cuvânt al Ministerului irianian de Externe Abbas Moussavi, care a sugerat că ele au ca scop să justifice ”acţiuni viitoare” împotriva Iranului.

Prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman (MBS), a cărui ţară este marele rival regional alIranului, a dat asigurări că Riadul este ”dispus şi capabil” să reacţioneze faţă de această ”agresiune teroristă”.

Însă James Dorsey, un expert în Orientul Mijlociu la S. Rajaratnam School of International Studies din Singapore, apreciază că represalii directe sunt puţin probabile. ”Saudiţii nu vor un conflict deschis cu Iranul (...): Lor le-ar plăcea ca alţii să se bată pentru ei, dar alţii sunt reticenţi”.

REDUCERE BRUTALĂ A PRODUCŢIEI

Exploziile de sâmbătă au declanşat incendii în instalaţia de la Abqaiq - cea mai mare de tratare a petrolului din lume - şi pe câmpul petrolier Khurais. Potrivit Ministerului saudit de Interne, atacurile nu s-au soldat cu vreo victimă.

Infrastructura energetică saudită a fost deja atinsă de huthi, în august şi mai, ca represalii, afirmă ei, faţă de campania de bombardamente a Raidului contra unor zone controlate de aceştia în Yemen.

Însă acest atac este de alt ordin - el a provocat oreducere brutală a producţiei cu 5,7 milioane de barili pe zi, reprezentând aproape 6% din aprovizionarea mondială.

Acest lucru ar putea zgudui încrederea investitorilor în Aramco, un gigant petrolier care se pregăteşte să intre pe bursă. Operaţiunea a fost întârziată în mai multe rânduri, din cauza unor condiţii nefavorabile.

În timp ce pieţele supraveghează îndeaproape reacţia Arabiei Saudite, CEO-ul Aramco Amin Nasser a declarat că ”lucrări” sunt ”în curs” în vederea restabilirii producţiei.

Prinţul Abdel Aziz bin Salman, numit recent ministru al Energiei, a dat asigurări că o parte a scăderii producţiei va fi compensată prin stocuri.

O revenire completă la normal a producţiei ar putea dura săptămâni de zile, potrivit Bloomberg News, care citează surse anonime.

Riadul, primul exportator de petrol brut, dispune de cinci instalaţii uriaşe de stocare subterană, care pot conţine zeci de milioane de barili.

INSTALAŢII VULNERABILE

Într-o discuţie telefonică între Donald Trump şi prinţul moştenitor, Casa Albă a condamnat atacurile contra unor ”infrastructuri vitale economiei mondiale”.

Însă Casa Albă a subliniat că Trump nu excludea, în continuare, ipoteza unei întâlniri cu preşedintele iranian Hassan Rohani, în pofida acuzaţiilor formulate împotriva Teheranului.

Emisarul ONU în Yemen Martin Griffiths s-a declarat ”extrem de îngrijorat” de atacuri, condamnate de asemenea de către vecinii Riadului 0 Emiratele Arabe Unite (EAU), Bahrain şi Kuwait. Parisul şi-a exprimat ”solidaritatea” cu Riadul.

Miniştrii Organizaţiei Cooperării Islamice (OCI), reuniţi la Jeddah, au condamnat, de asemenea, atacul.

Era neclar dacă Iranul era prezent la reuniunea OCI, convocată iniţial în vederea examinării planului premierului israelian Benjamin Netanyahu de a anexa porâiuni din Cisiordania ocupată.

Secretarul general al ONU Antonio Guterres a condamnat atacurile şi a îndemnat toate părţile ”la reţinere în vederea prevenirii oricărei escaladări”, potrivit purtătorului său de cuvânt.

”Orice turbulenţă de acest fel nu contribuie la stabilizarea pieţelor hidrocarburilor”, a declarat un purtător de cuvţnt al Kremlinului, Dmitri Peskov, pentru cotidianul economic rus Vedomosti.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.