După ce au avertizat populaţia să se pregătească de eventualitatea unui mega-cutremur, autorităţile japoneze îi îndeamnă pe oameni să nu stocheze în exces bunuri de consum, pentru că îngrijorările au dus la o creştere anormală a cererii, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministerul Agriculturii şi Pescuitului a îndemnat populaţia să "evite stocarea excesivă" de bunuri de consum esenţiale, într-un mesaj publicat vineri pe reţeaua socială X. "Pregătiţi o rezervă pentru trei zile (de preferinţă pentru o săptămână) de persoană", a recomandat ministerul.

Sâmbătă, la un supermarket din Tokyo, a fost afişat un panou prin care se cereau scuze clienţilor pentru lipsa anumitor produse, atribuită "relatărilor din mass-media privind cutremurul".

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

"Potenţiale restricţii de vânzare sunt în curs de desfăşurare", scria pe afiş, adăugând că apa îmbuteliată era deja raţionalizată din cauza "instabilităţii" aprovizionării.

De asemenea, sâmbătă dimineaţa, pe site-ul gigantului japonez de comerţ electronic Rakuten, toaletele portabile, conservele şi apa îmbuteliată erau printre cele mai căutate articole.

Unii comercianţi cu amănuntul de pe coasta Pacificului au raportat, de asemenea, o cerere puternică pentru produse similare legate de posibilul dezastru, potrivit mass-media locale.

Cuvântul japonez pentru "cumpărături" este una dintre principalele tendinţe pe reţeaua socială X, unde localnicii îşi împărtăşesc îngrijorările cu privire la comportamentul compulsiv de a face cumpărături şi îi îndeamnă pe utilizatori să acţioneze raţional.

"Probabilitatea unui nou cutremur puternic este mai mare decât în mod n.ormal, dar acest lucru nu înseamnă că un cutremur este sigur că va avea loc", a declarat joi Agenţia Meteorologică Japoneză (JMA) într-un avertisment, după ce un cutremur cu magnitudinea de 7,1 a rănit 14 persoane în sudul ţării şi a făcut mai probabil un cutremur puternic, potrivit estimărilor sale.

CITEȘTE ȘI Japonia avertizează că există un risc sporit de producere a unui mega-cutremur

Aflată la intersecţia mai multor plăci tectonice de-a lungul "inelului de foc" al Pacificului, Japonia este una dintre ţările cu cea mai mare activitate seismică din lume. Arhipelagul, în care locuiesc aproximativ 125 de milioane de oameni, se confruntă cu aproximativ 1.500 de cutremure pe an, majoritatea fiind de mică magnitudine.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.