Cancelarul german Olaf Scholz şi premierul francez Gabriel Attal au avut luni păreri foarte diferite în legătură cu încheierea sau nu a acordului comercial istoric al UE cu blocul de ţări sud-americane Mercosur, relatează Politico.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Gabriel Attal a venit în Germania în prima sa vizită externă de când a fost numit, luna trecută, de preşedintele Emmanuel Macron ca nou şef al guvernului francez.

În timpul unei conferinţe de presă care a avut loc la Cancelaria germană, cei doi lideri, francez şi german, au prezentat opinii atât de divergente cu privire la acordul UE-Mercosur, încât Attal a concluzionat: "Suntem de acord să nu fim de acord".

Cancelarul Scholz a făcut presiuni pentru încheierea rapidă a acordului de cooperare comercială şi politică cu blocul Mercosur, format din Argentina, Brazilia, Paraguay şi Uruguay.

"Cred că suntem cu toţii de acord că avem nevoie de astfel de acorduri, deoarece joacă un rol geostrategic major", a declarat cancelarul.

Acordul, care este în curs de negociere de aproape 25 de ani, ar deschide piaţa extrem de protecţionistă a Mercosur pentru exporturile europene, cum ar fi automobilele şi maşinile - creând astfel o piaţă de desfacere foarte necesară pentru economia germană orientată spre export, dar care se află în prezent în recesiune. În acelaşi timp, ar permite sud-americanilor să exporte mai multe produse precum carne de vită şi vin în Europa, ceea ce a dus la o împotrivire puternică din partea fermierilor francezi.

Într-o replică la declaraţia binecunoscută a francezilor potrivit căreia UE trebuie să îşi consolideze poziţia strategică în lume, Scholz a susţinut că este "inacceptabil" să se plângă că Europa îşi pierde influenţa în favoarea unor ţări precum China, cât timp ce nu caută "modalităţi de a îmbunătăţi perspectivele de creştere economică a continentului nostru prin forme bune de cooperare, inclusiv în relaţiile economice".

Attal, a cărui ţară se confruntă cu proteste agricole virulente împotriva acordului Mercosur, a susţinut, în schimb, că nu există deocamdată "condiţii" pentru încheierea acordului. Prim-ministrul francez a adăugat că acordul ar favoriza "concurenţa neloială" din partea agricultorilor sud-americani faţă de producătorii europeni, permiţându-le primilor să se folosească de produse şi tehnici agricole interzise în Europa. În consecinţă, a insistat Attal, acordul comercial trebuie să includă "clauze în oglindă" pentru a se asigura că exportatorii din Mercosur respectă aceleaşi standarde ca şi agricultorii europeni.

De asemenea, el a pus sub semnul întrebării că acordul ar respecta suficient de mult obiectivele de mediu ale Acordului de la Paris din 2015 privind clima, afirmând că Franţa are "o poziţie extrem de fermă" în ambele chestiuni.

Oficialii Mercosur şi-au exprimat speranţa că acordul va putea fi încheiat la sfârşitul lunii, însă opoziţia franceză a pus sub semnul întrebării aceste planuri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.