Statele Unite şi nouă ţări aliate au acuzat oficial, joi, guvernul rus că înainte de invazia sa la scară largă din februarie 2022 a pus la cale, în 2020, atacuri cibernetice asupra infrastructurii critice ucrainene şi din state membre NATO, printre multe alte ţinte, relatează POLITICO.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

O declaraţie comună a fost publicată la o zi după ce Departamentul american de Justiţie a luat măsuri separate pentru a atrage atenţia asupra activităţii cibernetice răuvoitoare a Rusiei, subliniind ameninţarea continuă pe care o reprezintă hackerii Moscovei la adresa reţelelor SUA şi ale statelor aliate.

FBI, Agenţia pentru Securitate Cibernetică şi de Infrastructură şi NSA - împreună cu agenţii omoloage din Ţările de Jos, Germania, Estonia, Republica Cehă, Regatul Unit, Letonia, Australia, Canada şi Ucraina - au emis o alertă comună privind atacurile cibernetice.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Ţările au atribuit atacurile, care au folosit în mare parte un tip de malware cunoscut sub numele de „WhisperGate”, unităţii GRU 29155, un grup de hackeri al agenţiei militare de spionaj a Rusiei. Eforturile de piraterie din cadrul acestei campanii au început în 2020 şi au inclus atacuri asupra unor grupuri ucrainene inclusiv în ianuarie 2022, chiar înainte de invazia Rusiei, precum şi asupra unor organizaţii de infrastructură critică din sectorul guvernamental, al transporturilor, financiar, al sănătăţii şi din alte sectoare din statele membre NATO.

Atacul asupra Ucrainei din 2022, care a implicat ştergerea sistemelor guvernamentale şi ale sectorului privat, fusese anterior atribuit Rusiei de către SUA şi Uniunea Europeană.

În plus, Departamentul de Justiţie al SUA a anunţat joi acuzaţii împotriva a cinci persoane presupuse a fi ofiţeri GRU implicaţi în activităţile unităţii 29155, împreună cu un al şaselea rus, civil, suspectat că ar fi lucrat cu aceştia. Departamentul de Stat a luat, de asemenea, măsuri, oferind o recompensă de 10 milioane de dolari de persoană pentru informaţii care ar putea duce la arestarea celor inculpaţi.

Potrivit FBI, această activitate de hacking a inclus peste 14 000 de cazuri observate de scanare a reţelelor din mai mult de 20 de state membre NATO şi state europene, împreună cu ţintirea unor grupuri din America Centrală şi ţări asiatice. Atacurile au implicat adesea deteriorarea site-urilor web sau extragerea şi postarea online a datelor furate.

Agenţiile consideră că Unitatea 29155 se află sub conducerea unor ofiţeri GRU, dar foloseşte infractori cibernetici pentru a ajuta la desfăşurarea operaţiunilor lor. Departamentul de Justiţie a acuzat grupul că a efectuat diverse atacuri, inclusiv sondarea unei agenţii guvernamentale americane cu sediul în Maryland, între august 2021 şi februarie 2022, şi că a piratat la mijlocul anului 2022 infrastructura de transport a unei ţări nespecificate din Europa Centrală care sprijină Ucraina.

Tanel Sepp, ambasadorul estonian pe probleme de diplomaţie cibernetică, a declarat joi pentru POLITICO că întârzierea în a numi public Rusia ca vinovată pentru aceste atacuri a permis ţărilor afectate să înţeleagă mai bine întreaga amploare a incidentelor. „Acum, o putem dovedi şi putem pune nume concrete în spatele acestor atacuri”, a spus Sepp.

Este prima dată în istorie când guvernul estonian, o ţintă obişnuită a atacurilor cibernetice suspectate a fi legate de Rusia, a atribuit oficial unei alte ţări atacurile cibernetice îndreptate împotriva sistemelor sale. Atacurile au inclus compromiterea totală a trei ministere estoniene la sfârşitul anului 2020, inclusiv a Ministerului de Externe.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.