Trezoreria americană a impus noi sancţiuni unui număr de opt bănci nord-coreene şi 26 de cetăţeni nord-coreeni consideraţi drept ”facilitatori” ai finanţării programului nuclear nord-coreean al Phenianului şi care oprează în China, Rusia, Libia şi Emiratele Arabe Unite (EAU), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Aceste măsuri, impuse marţi, sunt permise de un decret prezidenţial semnat săptămâna trecută de către Donald Trump, la New York, în toiul Adunării Generale a ONU, dominată de temeri alimentate de ambiţiile nucleare nord-coreene.

Decretul deschidea astfel calea sancţionării unor entităţi străine aflate în afaceri cu Coreea de Nord, iar astfel în primul rând a unor bănci chineze.

Însă Washingtonul a ales să-i vizeze mai întâi pe nord-coreeni, un posibil semn că China - acuzată mult timp de către Statele Unite că este prea blândă cu aliatul ei nord-coreean - şi-a schimbat atitudinea.

Preşedintele american a ”aplaudat” în orice caz Beijingul - a adoua oară în mai puţin de o săptămână - pentru că, în opinia sa, aceasta a ”rupt orice legătură bancară” cu Phenianul, un lucru ”de negândit în urmă cu doar două luni”.

Aceste noi sancţiuni, dar şi noi acuzaţii, sporesc şi mai mult presiunea asupra Coreei de Nord, cu toate că Washingtonul a dat asigurări că vrea să găsească o ieşire ”diplomatică” din criza nucleară.

Tensiunile au atins un nou vârf luni, când Phenianul a acuzat Washingtonul că i-a ”declarat război”, provocând - mai ales în Asia - îndemnuri la calmarea jocului şi evitării ca această spirală belicoasă să degenereze într-un conflict militar cu o ţară izolată, care-şi multiplică tirurile de rachete şi tocmai a efectuat cel mai puternic test nuclear de până acum.

Însă Donald Trump, după ce a ameninţat săptămâna trecută la ONU că va ”distruge în întregime” Coreea de Nord, a reafirmat marţi că Statele Unite sunt ”total pregătite” să recurgă la ”opţiunea militară”, chiar dacă ”aceasta nu este opţiunea (lor) preferată”.

”Iar dacă o facem va fi devastator”, ”devastator pentru Coreea de Nord”, a lansat el într-o conferinţă de presă cu şeful Guvernului spaniol Mariano Rajoy, aflat în vizită la Casa Albă.

Preşedintele american şi-a criticat predecesorii din cauza că nu au ”gestionat situaţia” în urmă cu câţiva ani, când era încă ”foarte uşor”.

”Dar eu voi rezolva asta”, a promis Trump.

”TORTURAT DINCOLO DE IMAGINABIL”

”A venit timpul ca toate naţiunile responsabile să-şi pună forţele în comun pentru ca să izoleze ameninţarea nord-coreeană”, a mai declarat Donald Trump.

Fără să-l numească pe liderul nord-coreean Kim Jong-un, preşedintele american l-a acuzat că se află la originea războiului declaraţiilor în curs.

”El se comportă foarte rău, spune lucruri care n-ar ntrebui spuse vreodată, iar noi răspundem acestor lucruri”, a dat el asigurări.

În ultimele zile, cei doi s-au insultat şi acuzat reciproc. ”Om-rachetă” îmbarcat într-o ”misiune sinucigaşă”, i-a spus americanul. ”Senil deranjat mental”, i-a replicat nord-coreeanul.

Este vorba despre o spirală care îngrijorează comunitatea internaţională, cu atât mai mult cu cât bombardiere strategice americane au zburat în apropiere de coastele nord-coreene în weekend, iar Coreea de Nord a ameninţat că le va doborî în viitor.

”Nimeni nu va ieşi învingător dintr-un război în Peninsula Coreea”, a avertizat China.

”Provocările reciproce nu pot decât să crească riscul unei confruntări”. Este necesar ”să se evite o escaladare ulterioară a tensiunilor sau înfruntări militare accidentale care ar putea degenra rapid”, a subliniat Coreea de Sud.

Casa Albă, care pare că vrea să calmeze jocul, a catalogat luni drept ”absurdă” ideea potrivit căreia Statele Unite ar fi ”declarat război” Coreei de Nord.

Accentul pus pe diplomaţie a fost repus marţi de o serie de oficiali de rang înalt.

”Noi ne vom continua eforturile diplomatice şi sperăm ca astfel să punem capăt tuturor acestor lucruri”, a declarat secretarul de Stat american Rex Tillerson.

La New Delhi, secretarul american al Apărării Jim Mattis a dat şi el asigurări că ”scopul nostru este să rezolvăm asta diplomatic”.

Însă Statele Unite continuă să îşi schimbe poziţia.

Între două mesaje liniştitoare, Trump a acuzat Phenianul, pe Twitter, că l-a ”torturat dincolo de imaginabil” pe studentul american Otto Warmbier.

Trump a făcut această declaraţie în urma difuzării unui interviu cu părinţii acestui tânăr arestat în Coreea de Nord în ianuarie 2016 şi care a decedat în iunie, la vârsta de 22 de ani, după ce a fost repatriat în comă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.