Casa Albă a respins luni declaraţia ministrului nord-coreean de Externe, potrivit căruia SUA au declarat război Phenianului, drept “absurde”, relatează BBC News.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

La rândul său, Pentagonul a cerut statului comunist să pună capăt provocărilor. “În cazul în care Coreea de Nord nu încetează acţiunile provocatoare, ştiţi, ne vom asigura că îi vom oferi preşedintelui opţiuni pentru a se ocupa de Coreea de Nord”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, colonelul Robert Manning.

Pe de altă parte, un purtător de cuvânt al secretarului general al ONU a avertizat că “discuţiile înflăcărate pot duce la confuzii în comunicare fatale”. “Singura soluţie la acest lucru este o soluţie politică”, a adăugat el.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

 Ministrul nord-coreean de Externe, Ri Yong-ho, l-a acuzat luni pe preşedintele american Donald Trump că a declarat război ţării sale şi că Phenianul îşi rezervă dreptul de a doborî bombardierele americane.

Tensiunile dintre Coreea de Nord şi SUA - ţări care sunt, teoretic, în război pentru că au semnat doar un armistiţiu, nu un acord de pace la finalul războiului din Coreea - au luat amploare în ultimele săptămâni, după cel mai recent test nuclear al Phenianului. 

Săptămâna trecută, preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong-un s-au insultat reciproc, Trump făcându-l pe nord-coreean "nebun", vineri, la o zi după ce Kim l-a numit pe el "senil american nebun".

Sâmbătă, jignirile au continuat, Ri numindu-l pe Trump "persoană cu probleme psihice, plină de megalomanie şi automulţumire", care încearcă să transforme ONU într-un "cuib de gangsteri". Ri a menţionat că Trump se află într-o "misiune sinucigaşă", după ce preşedintele american a spus că liderul nord-coreean este într-o astfel de misiune. 

"Preşedintele malefic", l-a mai numit Ri pe Trump. avertizând că ţara sa este pregătită să se apere dacă Statele Unite dau semne că ar desfăşura "o operaţiune de decapitare a conducerii ţării sau un atac militar" asupra Coreei de Nord.

El a subliniat că atacarea cu rachete a teritoriului Statelor Unite este inevitabilă, în contextul în care sâmbătă bombardiere americane au survolat apele din largul coastei de est nord-coreene.

Joi, Donald Trump a semnat un nou ordin prin care înăspreşte sancţiunile vizând Coreea de Nord, pentru programul nuclear. Trump a afirmat că măsurile sunt create pentru “a tăia sursele de venit care finanţează eforturile Coreei de Nord de a dezvolta cele mai letale arme cunoscute omenirii”. Sancţiunile vizează industriile textilă, a pescuitului, IT şi manufacturieră.

În această lună, Consiliul de Securitate al ONU a adoptat, la iniţiativa Statelor Unite, o nouă serie de sancţiuni impuse Coreei de Nord, care interzic exporturile de textile şi reduc aprovizionările acestei ţări izolate cu petrol şi gaze naturale. Această este a opta serie de măsuri - susţinută de China şi Rusia, cele mai apropiate susţinătoare ale Coreei de Nord - şi vizează să pedepsească regimul din cauza unui testului nuclear efectuat la 3 septembrie.

Prin sancţiunile sale, de fiecare dată mai dure, ONU vrea să determine Phenianul să-şi negocieze programele de înarmare nucleară şi convenţională, considerate o ameninţare la adresa stabilităţii lumii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.