Statele Unite se declară ”îngrijorate” de lansarea de către Iran a unei rachete cu rază lungă de acţiune, un progres care ar putea beneficia programului balistic al Teheranului, însă îşi subliniază ataşamentul faţă de negocieri în vederea salvării Acordului de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Statele Unite rămân îngrijorate de dezvoltarea unor lansatoare spaţiale iraniene, care reprezintă un risc de proliferare”, a declarat joi o purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat, care a reafirmat însă că Washingtonul ”doreşte o întoarcere reciprocă la respectarea deplină a Acordului” de la Viena din 2015 care vizează să împiedice Iranul să se doteze cu arma nuclară.

Iranul a anunţat joi, în toiul unor negocieri, la Viena, cu privire la programul nuclear iranian, că a lansat în spaţiu o rachetă cu rază lungă de acţiune cu trei aparate de cercetare spaţială la bord.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Racheta ”conţine tehnologii care sunt aproape identice şi interschimbabile cu cele folosite la rachete balistice, şi anume cele cu rază lungă de acţiune”, a subliniat purtătoarea de cuvânt americană.

Ea a subliniat că această lansare reprezintă o încălcare a Rezoluţiei 2231 a Consiliului de Securitate al ONU - care aprobă Acordul de la Viena din 2015 privind programul nuclear iranian (JCPoA) - şi a îndemnat Teheranul ”să nu desfăşoare nicio activitate legată de rachete balistice concepute să fie dotate cu încărcături nucleare”.

Miza negocierilor de la Viena este revenirea Statelor Unite, care au fost scoase din Acord în 2018 de către Donald Trump, şi a Iranului la o respectare a angajamentelor pe care şi le-au asumat, rupte după reimpunerea şi multiplicarea unor sancţiuni americane.

Statele Unite participă în mod indirect la aceste negocieri.

”Programul nuclear iranian era limitat în mod eficient de JCPoA”, a subliniat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei americane.

”Administraţia precedentă l-a eliberat de aceste constrângeri, ceea ce face şi mai periculoase” celelalte proiecte ale Teheranului, mai ales programul ”provocator” al rachetelor balistice, a insistat ea.

”Din acest motiv încercăm să revenim la o respectare reciprocă a Acordului”, a conchis ea.

Occidentul suspectează Iranul de faptul că încearcă să dezvolte, cu ajutorul tehnologiei sale al lansatorilor de seteliţi, lansatori balistici cu rază lungă de acţiune, capabili să fie dotaţi cu încărcături convenţionale sau nucleare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.