Statele Unite l-au recunoscut pe oponentul preşedintelui venezuelean Nicolas Maduro, candidatul opoziţiei Edmundo Gonzalez, drept câştigător al disputatelor alegeri prezidenţiale din Venezuela, respingând revendicarea victoriei de către Maduro, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Date fiind dovezile covârşitoare, pentru Statele Unite şi, cel mai important, pentru poporul venezuelean este clar că Edmundo Gonzalez Urrutia a câştigat cele mai multe voturi în alegerile prezidenţiale din Venezuela din 28 iulie”, a declarat secretarul de stat al SUA Antony Blinken, joi.

Anunţul Washingtonului nu a mers dincolo de a-l felicita pentru ”o campanie de succes”, aceasta fiind cel mai apropiat gest al SUA de o recunoaştere a lui Gonzalez ca noul conducător al ţării OPEC, de la alegerile controversate de duminică.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

Disputa privind rezultatul alegerilor prezidenţiale a generat proteste în Venezuela. Consiliul electoral din Venezuela l-a proclamat pe Maduro, care deţine puterea din 2013, câştigătorul alegerilor din 28 iulie, cu 51 la sută din voturi.

Dar opoziţia din ţară afirmă că numărătoarea sa a circa 90 la sută din voturi arată că Gonzalez a obţinut mai mult decât dublu faţă de preşedintele în exerciţiu, rezultat similar cu cel al sondajelor de opinie de dinainte de alegeri.

Opoziţia a publicat numărători detaliate pe un site public, în timp ce guvernul nu a oferit până în prezent alte informaţii decât un număr total de voturi pentru fiecare candidat.

Declaraţia de joi a lui Blinken nu include ameninţări privind noi sancţiuni pentru Venezuela, dar el a făcut aluzie la posibile ”acţiuni punitive”. Marţi, Reuters a relatat Washingtonul ia în considerare noi sancţiuni după controversatele alegeri.

”Sprijinim deplin procesul de reinstaurare a regulilor democratice în Venezuela şi suntem gata să îl susţinem, împreună cu partenerii noştri internaţionali”, a afirmat Blinken.

Blinken a cerut, de asemenea, ca liderii opoziţiei să fie protejaţi şi în siguranţă.

”Forţele de aplicare a legii şi de securitate nu ar trebui să devină un instrument de violenţă politică folosit împotriva cetăţenilor care îşi exercită drepturile democratice”, a spus el.

Preşedinţii Braziliei, Mexicului şi Columbiei au cerut Venezuelei să publice rezultatele detaliate ale votului, în contextul disputei privind rezultatele alegerilor prezidenţiale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.