SUA discută despre atacuri asupra instalaţiilor petroliere iraniene ca represalii pentru atacul cu rachete al Teheranului asupra Israelului, a declarat joi preşedintele Joe Biden, în timp ce armata israeliană şi-a continuat campania din Liban împotriva grupului armat Hezbollah, susţinut de Iran, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În timp ce Israelul îşi cântăreşte opţiunile după ce Iranul, duşmanul său declarat, a lansat marţi cel mai amplu atac antiisraelian, preşedintele Joe Biden a fost întrebat dacă ar sprijini Israelul să lovească instalaţiile petroliere ale Iranului. „Discutăm despre asta”, a declarat Joe Biden reporterilor.

Comentariile sale au contribuit la creşterea preţurilor globale ale petrolului, iar tensiunile în creştere din Orientul Mijlociu i-au făcut pe comercianţi să se îngrijoreze cu privire la posibile întreruperi ale aprovizionării.

Evenimente

7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

„Nu se va întâmpla nimic astăzi”, a ţinut să spună Biden, după ce miercuri, şeful Casei Albe declarase că nu va sprijini niciun atac israelian asupra instalaţiilor nucleare ale Iranului.

Ambasadorul Israelului la ONU, Danny Danon, a declarat joi pentru CNN că ţara sa are „o multitudine de opţiuni” ca represalii şi va arăta Teheranului „în curând” puterea sa.

Un oficial american a declarat că Washingtonul nu crede că Israelul a decis încă cum să răspundă Iranului.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a jurat că Iranul va plăti pentru atacul cu rachete de marţi, iar Washingtonul a declarat că va colabora cu aliatul său de lungă durată pentru a se asigura că Iranul va suporta „consecinţe severe”.

Vorbind la Doha, preşedintele iranian Masoud Pezeshkian a declarat joi că Teheranul va fi pregătit să răspundă. „Orice tip de atac militar, act terorist sau depăşire a liniilor noastre roşii va fi întâmpinat cu un răspuns decisiv din partea forţelor noastre armate”, a ameninţat el.

G7 FACE APEL LA REŢINERE

Armata israeliană a cerut joi locuitorilor din peste 20 de oraşe din sudul Libanului să îşi părăsească imediat casele, în timp ce a continuat incursiunea transfrontalieră şi a lovit ţinte Hezbollah într-o suburbie a Beirutului.

Ultimele avertismente au ridicat la 70 numărul oraşelor din sud care fac obiectul unor apeluri de evacuare, inclusiv capitala provinciei Nabatieh, ceea ce sugerează iminenţa unei alte operaţiuni militare israeliene împotriva grupului armat susţinut de Iran.

Hezbollah a efectuat, de asemenea, noi atacuri, vizând cu o salvă de rachete ceea ce a numit „baza Sakhnin” a Israelului pentru industria militară din Golful Haifa, pe coasta mediteraneană a nordului Israelului. Sirenele de avertizare au sunat din nou acolo joi seara, precum şi în zona Galileea din nordul Israelului, iar 10 proiectile au trecut în Israel din Liban, a declarat armata israeliană. Acestea au fost fie interceptate, fie lăsate să cadă în zone deschise.

Israelul, care luptă de aproape un an împotriva Hamas în teritoriul palestinian Gaza, a trimis marţi trupe în sudul Libanului, după două săptămâni de lovituri aeriene intense într-un conflict care se agravează, care a atras Iranul şi riscă să implice şi Statele Unite.

Grupul celor mai puternice economii democratice (G7), care include SUA, Marea Britanie, Germania, Franţa, Italia, Japonia şi Canada, a condamnat joi atacul cu rachete al Iranului şi a reafirmat angajamentul faţă de securitatea Israelului. Dar grupul a făcut, de asemenea, apel la reţinere, la o încetare a focului în Gaza şi la oprirea ostilităţilor în Liban. „Un ciclu periculos de atacuri şi represalii riscă să alimenteze o escaladare incontrolabilă în Orientul Mijlociu, care nu este în interesul nimănui”, a avertizat G7 într-un comunicat.

Emirul Qatarului, şeicul Tamim bin Hamad Al-Thani, a îndemnat, de asemenea, la eforturi serioase de încetare a focului pentru a opri ceea ce el a numit agresiunea Israelului.

HEZBOLLAH SUSŢINE CĂ A UCIS 17 SOLDAŢI ISRAELIENI

Israelul spune că operaţiunile sale din Liban urmăresc să permită zecilor de mii de cetăţeni ai săi să se întoarcă acasă după ce au fost evacuaţi din nordul Israelului de bombardamentele Hezbollah aproape zilnice de când a izbucnit războiul din Gaza.

Peste 1,2 milioane de libanezi au fost strămutaţi de atacurile israeliene şi aproape 2.000 de persoane au fost ucise de la începutul atacurilor israeliene asupra Libanului din ultimul an, majoritatea în ultimele două săptămâni, au declarat autorităţile libaneze.

Hezbollah spune că a respins mai multe operaţiuni terestre ale trupelor israeliene, inclusiv prin ambuscade şi în confruntări directe.

Gruparea a declarat că a ucis joi 17 militari israelieni în lupte în sudul Libanului, citând sursele sale de pe teren şi de securitate. Forţele israeliene nu au comentat revendicarea.

Armata israeliană a raportat joi moartea unui soldat. Miercuri s-a anunţat cea mai fatidică zi din ultimul an de confruntări cu Hezbollah, odată cu moartea a opt soldaţi.

Armata libaneză a declarat, la rândul său, că doi soldaţi au fost ucişi joi de lovituri israeliene în incidente separate în sudul Libanului, unul într-un atac asupra unui post militar şi altul într-un atac asupra unei misiuni de salvare a Crucii Roşii libaneze. Armata a declarat că a ripostat când a fost atacat postul militar, o evoluţie rară pentru o forţă care istoric a rămas în afara conflictelor majore cu Israelul.

BEIRUTUL, SUB ATAC

În suburbia sudică a Beirutului, cunoscută sub numele de Dahiye, un cartier dens popular în care Hezbollah deţine controlul, joi s-au auzit mai multe explozii şi s-au ridicat mari coloane de fum în urma unor lovituri israeliene puternice.

Armata israeliană a declarat că a lovit joi 15 ţinte ale Hezbollah în Beirut, inclusiv depozite de armament şi obiective ale serviciilor de informaţii.

Peste noapte, Israelul bombardase centrul Beirutului într-un atac care, potrivit Ministerului Sănătăţii libanez, a ucis nouă persoane.

Jurnaliştii Reuters au raportat o explozie puternică după ce a fost vizată o clădire aflată la câteva sute de metri de parlament, aceasta fiind cea mai apropiată lovitură israeliană de cartierul central al oraşului.

Frontul de la graniţa cu Libanul a fost deschis după ce Hezbollah a lansat rachete asupra Israelului în urmă cu un an, în sprijinul mişcării palestiniene Hamas în războiul acesteia cu Israelul în Gaza. Alţi aliaţi regionali ai Iranului - rebelii houthi din Yemen şi grupuri armate din Irak - au lansat, de asemenea, atacuri în regiune în sprijinul Hamas.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.