Emisarul Stateor Unite pentru Coreea de Nord Stephen Biegun a fost nominalizat numărul doi al diplomaţiei americane de către Donald Trump, păstrându-şi totodată dificila sarcină de a relansa negocierile în vederea dezarmării nucleare a Phenianului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Acest diplomat respectat, în vârstă de 56 de ani, a cărui nominalizare, joi, este necesar să fie aprobată de Senat, îi succede lui John Sullivan ca adjunct al secretarului de Stat, care urmează să devină ambasadorul Statelor Unite în Rusia.

Biegun urmează să devină primul adjunct al şefului diplomaţiei americane Mike Pompeo.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Stephen Biegun a fost numit reprezentant special pentru Coreea de Nord în august 2018, pe când era vicepreşedinte însărcinat cu afaceri internaţionale la constructorul de automobile Ford.

Însă acest republican a făcut deja parte din echipa securităţii naţionale a preşedintelui George W. Bush, la începutul anilor 2000, şi a consiliat mai multe personalităţi conservatoare în domeniul politicii externe.

În pofida lipsei unor progrese în negocierile cu Phenianul, după eşecul răsunător al celui de-al doilea summit între Donald Trump şi dictatorul nord-coreean Kim Jong Un, în februarie, la Hanoi, emisarul şi-a construit o reputaţie de diplomat serios şi solid.

Omologii şi interlocutorii săi străini, dar şi specialiştii în dosarul nord-coreean, îi apreciază gândirea structurată şi lucidă, într-o administraţie Trump considerată adesea ”disfuncţională” de către cancelarii şi aliaţi.

Iar rarele sale luări de cuvânt în public sunt scrutate cu lupa, în căutarea unor nuanţe ale strategiei Guvernului american, dincolo de declaraţiile locatarului Casei Albe, care pune accentul mai ales pe ”prietenia” sa cu Kim Jong Un şi încearcă să minimalizeze impactul actual.

Apropierea de Coreea de Nord, care se anunţa drept succesul numărul unu al miliardarului republican în domeniul politicii externe s-a împotmolit.

Steve Biegun, care s-a putut întâlni ”tête-à-tête” cu omologii săi nord-coreeni de câteva ori, s-a întors cu mâna goală de la o reuniune, la începutul lui octombrie, în Suedia. Aceste discuţii, aşteptate de luni de zile de partea americană, în vederea reluării dialogului, s-au terminat cu un nou eşec, atribuit de Phenian Washingtonului.

Un diplomat care a discutat recent cu Biegun evocă o anumită ”frustrare” a emisarului, conştient de faptul că situaţia actuală nu poate dura la nesfârşit.

Nominalizarea sa în postul de numărul doi la Departamentul de Stat este cu atât mai importantă cu cât Mike Pompeo, un pilon al trumpismului, este prezentat adesea pe picior de plecare în vederea unei candidaturi la un post de senator în 2020.

Adjunctul secretarului de Stat ar putea ocupa, atunci, un interimat sensibil, cu câteva luni înaintea alegerilor prezidenţiale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.