Viitorul ambasador al Statelor Unite în Rusia, John Sullivan, a promis să poarte o luptă ”implacabilă” împotriva oricărui amestec rus în alegerile americane şi şi-a afişat totodată voinţa de dialog cu Moscova, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Anunţată la începutul lui octombrie de către preşedintele Donald Trump, nominalizarea diplomatului - în prezent numărul doi la Departamentul de Stat american - urma să fie confirmată în Senat.

El a apreciat, în cadrul unei audieri, miercuri, că relaţiile americano-ruse au ”atins cel mai scăzut nivel de la sfârşitul Războiului Rece”.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

El a enumerat o ”litanie de acte nefaste ale Rusiei, care au deteriorat grav” aceste relaţii - ”tenativa de amestec în alegerile noastre şi ale aliaţilor noştri, încălcarea integrităţii şi suveranităţii teritoriale ale Ucrainei şi Geoergiei, utilizarea de armament de distrugere în masă cu scopul de a încerca să-şi asasineze cetăţenii în străinătate, încălcarea tratatului de dezarmare INF, atingeri aduse drepturilor fundamentale ale omului ale populaţiei sale”.

”Voi fi implacabil în opoziţia mea faţă de eforturile ruse de a se amesteca în alegerile americane şi de a încălca suveranitatea Ucrainei şi Georgiei”, a dat el asugurări. Este vorba despre dosare deosebit de sensibile la Washington.

Trump, care a promis înaintea alegerii sale să se apropie de Rusia lui Vladimir Putin, a pus adesea în discuţie concluziile propriilor servicii de informaţii, care denunţă un amestec rus în alegerile din 2016 care l-au adus la Casa Albă.

Iar opoziţia democrată acuză Guvernul republican de faptul că nu face suficient pentru a evita repetarea acestui scenariu în alegerile prezidenţiale prevăzute peste un an.

Miliardarul republican intenţionează, de asemenea, să-l invite pe omologul său rus la viitorul summit G7, programat în iunie în Statele Unite şi care va redeveni atunci G8 - după ce  Rusia a fost exclusă în 2014, din cauza anexării Peninsulei ucrainene Crimeea.

”Vă daţi seama cât de dificil vă va fi munca?”, l-a întrebat senatorul democrat Bob Menendez pe John Sullivan. ”Avem un preşedinte care, în declaraţiile sale publice spune lucruri diametral opuse faţă de poziţiile pe care le afişaţi”, a adăugat el.

Sullivan a răspuns că un ”dialog pe baza principiilor cu Rusia” este ”necesar” securităţii naţionale americane.

El a promis să poarte acest dialog în domeniul luptei împotriva terorismului, controlului armamentului, conflictelor afgan şi sirian şi dezarmării nucleare a Coreei de Nord.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.