Gruparea jihadistă Statul islamic (SI) a revendicat marţi atacurile sinucigaşe în biserici şi hoteluri de lux - soldate cu 321 de morţi 500 de răniţi - de Paşte, în Sri Lanka, unele dintre cele mai sângeroase atentate de la 11 septembrie 2001, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Autorii atacurilor care au vizat cetăţeni din ţările coaliţiei (anti-SI) şi creştini în Sri Lanka alatăieri sunt combatanţi SI”, a anunţat organizaţia prin agenţia sa de propagandă Amaq, adăugând o fotografie şi o înregistrare video menite să-i arate pe cei şapte atacatori implicaţi în masacru.

Kamikaze au provocat un carnagiu duminică, în trei hoteluri de lux şi trei biserici, în toiul slujbei de Paşte, la Colombo şi în alte părţi în ţară. Autorităţile locale au atribuit baia de sânge mişcării islamiste locale National Thowheeth Jama'ath (NTJ), care nu l-a revendicat, şi caută să afle dacă aceasta a primit o susţinere logistică internaţională.

Este vorba despre operaţiunea în străinătate - în afara Siriei şi Irakului - cea mai sângeroasă revednicată de SI de la proclamarea ”califatului” său, în iunie 2014.

Statul Islamic a difuzat o înregistrare în care presupuşi kamikaze îi jură credinţă.

Într-un comunicat publicat ulterior, SI a prezentat numele de război a şapte ”combatanţi”, susţine organizaţie, în atentate.

Abu Ubeida, Abu Baraa şi Abu Moukhtar ont, potrivit grupării jihadiste, au comis atacurile de la Cinnamon Grand Hotel, Shangri-La şi Kingsbury.

Abu Hamza, Abu Khalil şi Abu Mohamad au comis, potrivit aceleiaşi surse, atacurile la cele trei biserici din Colombo, Negombo şi Batticaloa.

Al şaptelea jihadist, Abu Abdallah, a ucis, potrivit jihadiştilor, trei poliţişti într-un atac la periferia Colombo.

Într-o fotografie difuzată odată cu comunictul, a căror autenticitate nu a putut fi verificată din surse independente, opt bărbaţi, îmbrăcaţi în negru, dintre care şapte au faţa mascată, pozează în faţa steagului SI.

Singurul bărbat cu faţa descoperită poartă barbă şi o mitralieră.

Sri Lanka a arestat 40 de persoane, însă suspecţi sunt, în continuare, fugari, potrivit premierului Ranil Wickremesinghe.

Întrebat despre posibilitatea unor noi atacuri, şeful Guvernului a anunţat, într-o conferinţă de presă, marţi, că ”nimic nu este exclus”. ”Anumiţi” suspecţi fugari ar putea deţine explozivi, a adăugat el, răspunzând unei întrebări.

ŞAPTE ŢINTE

Elemente ale anchetei, de care AFP a luat cunoştinţă marţi, permit clarificarea cronologiei şi circumstanţele acestui Paşte însângerat.

Din totalul de opt explozii ale unor bombe, duminică, primele şase, duminică dimineaţa, sunt atentate sinucigaşe la trei biserici şi trei hoteluri de lux - Cinnamon Grand Hotel, Shangri-La şi Kingsbury. Două explozii ulterioare, duminică după-amiaza, la Colombo, sunt faptele unor suspecţi care s-au sinucis pentru a scăpa arestării.

Doi fraţi srilankezi musulmani, care se află între kamikaze, au jucat un rol-cheie în declanşarea violenţelor, în cursul cărora alt atentat sinucigaş a eşuat, în al patrulea hotel de lux, la Colombo, au dezvăluit marţi surse apropiate anchetei.

Potrivit unor poliţişti, cei doi fraţi, în vârstă de aproximativ 30 de ani, ale căror nume nu au fost dezvăluite, operau o ”celulă teroristă” familială şi jucau un rol-cheie în cadrul NTJ. Anchetatorii nu ştiu, însă, dacă atacurile sunt fapta acestei singure ”celule” sau a unor echipe separate, dar coordonate.

Un al patrulea hotel de lux din capitala srilankeză, învecinat celor vizate, se afla pe lista obiectivelor. Dintr-un motiv necunoscut, rucsacul plin cu explozivi al atacatorului însărcinat cu această ţintă nu a explodat, iar acesta a fugit, au declarat surse din cadrul poliţiei pentru AFP.

Încercuit de forţele de ordine, câteva ore mai tâziu, la periferia de sud, Dehiwala, suspectul s-a detonat. Aproape în acelaşi moment, în nordul Colombo, la Orugodawatta, soţia unuia dintre fraţii kamikaze a detonat explozivi după ce forţe de ordine au venit la reşedinţa familială, omorând odată cu ea cei doi copii ai săi şi trei poliţişti.

ÎNMORMÂNTĂRI ÎN SERIE

Sri Lanka a adus marţi un omagiu emoţionant celor 321 de morţi în atentate. Între morţi se află cel puţin 39 de străini, potrivit poliţiei. de asemenea, cel puţin 45 de copii şi adolescenţi au fost ucişi, potrivit ONU.

Insula cu 21 de milioane de locuitori a păstrat trei minute de reculegere, la ora locală 8.30 (6.00, ora României), ora primei explozii declanşate de către un kamikaze cu două zile în urmă, la Biserica catolică Sf. Anton, la Colombo.

Srilankezi şi-au fat frâu liber durerii, la slujbe în memoria morţilor acestor atentate, cele mai grave violenţe cu care se confruntă ţara de la sfârşitul războiului civil, în urmă cu zece ani, între majoritatea singhaleză şi rebeliunea separatistă tamulă.

Guvernul a decretat o zi de doliu naţional. Magazine care vând alcool au fost închise, steagurile au fost coborâte în bernă, iar radiourile şi televiziunile şi-au adaptat programul muzical.

Cimitirul Madampitiya de la Colombo, de obicei verde şi liniştit, a fost străbătit marţi de un cortegiu continuu de persoane în doliu. Într-o perioadă normală, groparul Piyasri Gunasena, în vârstă de 48 de ani, sapă rareori mai mult de un mormânt pe zi. Marţi, el era la al zecelea mormânt într-o singură zi.

În pofida deceniilor de în care a cunoscut moartea, el abia îşi stăpânea tremurul mâinilor în timp ce săpa în vederea înmormântării unui bebeluş în vârstă de 11 luni.

”De fiecare dată când sap o groapă pentru un copil, mă gândesc la fiica mea şi plâng”, a declarat el pentru AFP. ”Chiar şi în timpul războiului nu era aşa de aglomerat”.

RIVALITĂŢI LA VÂRFUL STATULUI

Organizaţia NJT a făcut, în urmă cu zece zile, obiectul unei alerte difuzate serviciilor de poliţie, potrivit căreia aceasta pregătea atentate sinucigaşe la biserici şi la Ambasada Indiei la Colombo.

Potrivit unui purtător de cuvânt al Guvernului, această alertă nu a fost transmisă premierului sau altor miniştri de rang înalt - un element care ar putea să relanseze criza la vârful statului srilankez.

Poliţia se află în subordinea preşedintelui Maithripala Sirisena, care se află în conflict făţiş cu şeful Guvernului. El l-a destiuit în toamnă, însă a fost obligat să-l reînvestească după şapte săptămâni de haos politic. Cele două capete ale Executivului îşi poartă o animozitate reciprocă.

”Intenţionez să procedez la schimbări importante în gestionarea forţelor de securitate în cursul următoarelor 24 de ore”, a anunţat preşedintele într-o alocuţiune adresată naţiunii. ”Reorganizarea forţelor de securitate se va încheia într-o săptămână”, a promis el.

Aproximativ 1,2 milioane de catolici trăiesc în Sri Lanka, o ţară majoritar budistă (70%), care numără de asemenea 12% hinduşi şi 10% musulmani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.