Peste 320 de persoane au fost ucise duminică în Sri Lanka, într-o serie de atentate sinucigaşe, atribuite de către autorităţi unei grupări radicale islamiste locale şi revendicate de gruparea Statul Islamic (SI), la hoteluri de lux şi biserici în care se oficiau slujba de Paşte, relatează AFP, care prezintă ceea ce se ştie despre aceste atacuri în acest stadiu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

CE S-A ÎNTÂMPLAT?

Explozii puternice au avut loc duminică dimineaţa, către ora locală 8.30 (6.00, ora României)-9.00 (6.30, ora României), în trei hoteluri de lux de pe faleză, în capitala Colombo. Localurile afectate - Shangri-La, Kingsbury şi Cinnamon Grand Hotel - se află la câteva sute de metri unele de altele.

În paralel, deflagraţii au avut loc la trei biserici catolice înţesate, în care credincioşi erau adunaţi la slujba de Paşte şi în care au avut loc carnagii.

Au fost vizate celebele biserici Sf. Anton la Colombo, Sf. Sebastian la Negombo, o localitate situată la aproximativ 30 de kilometri nord de capitală şi o biserică în oraşul Batticaloa, în cealaltă parte a Sri Lankăi, pe coasta de est.

Atentatele de la Shangri-La şi Cinnamon au fost comise de doi fraţi, care şi-au luat fiecare câte o cameră, sâmbătă, şi s-au detonat fiecare în hotelul în care s-a cazat a doua zi dimineaţa, la micul dejun, aproape în acelaşi moment.

Un atentat sinucigaş a eşuat la un al patrulea hotel de lux, la Colombo, în apropierea celorlalte trei. Rucsacul kamikazelui, încărcat cu exploziv, nu a explodat, dintr-o cauză nedeterminată. Bărbatul a fost încercuit de forţe de ordine duminică după-amiaza la Dehiwala, la periferia de sud a Colombo, şi s-a detonat omorând doi trecători.

Aproape în acelaşi moment, în nordul oraşului, la Orugodawatta, soţia unuia dintre fraţii kamikaze a detonat explozivi după ce forţe de ordine au sosit la reşedinţa lor familială, omorând, odată cu ea, cei doi copii şi trei polişişti.

În total, au avut loc opt explozii.

CINE SUNT VICTIMELE?

Ultimul bilanţ oficial anunţa 321 de morţi şi 500 de răniţi.

Cel puţin 45 de copii şi adolescenţi, inclusiv un bebeluş în vârstă de 18 luni, se află între morţi, potrivit ONU.

Potrivit poliţiei, 39 de străini fac parte dintre victime, în această ţară foarte frecventată de turişti. Între naţionalităţile atinse, India a plătit cel mai mare tribut - zece cetăţeni indieni au fost ucişi, urmată de Marea Britanie - şase morţi.

Cel puţin patru americani au fost ucişi, iar mai mulţi alţii au fost răniţi, potrivit Departamentului de Stat.

Madridul a anunţat moartea a doi spanioli, iar Olanda a trei olandezi.

Trei dintre cei patru copii ai miliardarului danez Anders Holch Povlsen, care se afla în vacanţă în Sri Lanka împreună cu soţia sa, au fost ucişi.

China, Arabia Saudită, Turcia, Portugalia şi Bangladesh fac parte dintre naţionalităţile atinse, potrivit Ministerului srilankez de Externe.

CINE ESTE DE VINĂ?

Gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) a revendicat marţi aceste atentate ”care au vizat cetăţeni din ţările coaliţiei (anti-SI) şi creştini”, prin intermediul agenţiei sale de propagandă Amaq.

Autorităţile srilankeze atribuie carnagiul mişcării islamiste locale National Thowheeth Jama'ath (NTJ), care nu l-a revendicat, şi caută să afle dacă aceasta a primit vreo susţinere logistică internaţională.

Cei doi fraţi, care se află între kamikaze, au jucat un rol-cheie în aceste atentate care, potrivit primelor elemente ale anchetei, ar putea să fi fost comis ca represalii faţă de recentul masacru la două moschei de la Christchurch, în Noua Zeelandă, soldat cu 50 de morţi.

Aceşti doi bărbaţi, cu vârste cuprinse între 20 şi 30 de ani, ale căror nume nu au fost dezvăluite, erau fiii unui comerciant bogat, iar potrivit unor poliţişti ei conduceau o ”celulă teroristă” familială. Mai mulţi membri ai acestei familii sunt interogaţi de poliţie.

În toal, 40 de persoane au fost arestate.

NTJ a făcut, în urmă cu zece zile, obiectul unei alerte difuzate serviciilor poliţiei, potrivit căreia mişcarea pregătea atentate sinucigaşe la biserici şi la Ambasada Indiei la Colombo. Acest avertisment are la bază semnalarea ”unei agenţii de informaţii străine”.

NTJ a devenit cunoscută în decembrie, când membri ai mişcării au vandalizat statui budiste.

Până în 2009, Sri Lanka a fost teatrul unui război civil foarte sângeros, care a durat mai multe decenii, între fore guvrnamentale şi separatişti tamuli.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.