Liderul opoziţiei din Venezuela, Maria Corina Machado, a declarat luni dimineaţă că Edmundo Gonzalez, candidatul opoziţiei, a câştigat 70% din voturi în competiţia prezidenţială din weekend, în timp ce Consiliul Electoral Naţional a anunţat o victorie de 51% din voturi pentru preşedintele Nicolas Maduro, contrazicând mai multe exit-poll-uri, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Autoritatea electorală a declarat că Gonzalez a obţinut 44% din voturi, deşi mai multe sondaje independente la ieşirea de la urne şi numărători rapide au demonstrat în mod decisiv victoria sa.

În timp ce candidatul opoziţiei Edmundo Gonzalez a declarat că nu le va cere susţinătorilor să iasă în stradă sau să comită acte de violenţă, Machado susţine că opoziţia are copii doar pentru 40% din procesele verbale de vot.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Edison Research, cunoscută pentru sondajele sale în alegerile din SUA, a prezis într-un sondaj la ieşirea de la urne că Gonzalez va obţine 65% din voturi, în timp ce Maduro va obţine 31%.

Firma locală Meganalisis a prezis un vot de 65% pentru Gonzalez şi puţin sub 14% pentru Maduro.

Guvernul a declarat că, cu excepţia unor incidente minore izolate, votul a fost paşnic.

Susţinători ai partidului de guvernământ pe motocicletă, cunoscuţi sub numele de "colectivişti", s-au ciocnit pentru scurt timp, duminică seara, cu susţinători ai opoziţiei în faţa celui mai mare loc de votare din ţară, o şcoală din centrul Caracasului. Astfel de "colectivişti" înarmaţi au fost văzuţi în cel puţin alte şase locaţii, potrivit unui ONG local, care a raportat, de asemenea, moartea prin împuşcare a unui bărbat în statul de frontieră Tachira, în timpul unei confruntări cu aceşti fideli ai lui Maduro.

Campania tensionată a fost marcată de arestări ale unor figuri ale opoziţiei şi de alte măsuri luate de autorităţi, despre care opoziţia a afirmat că erau menite să împiedice desfăşurarea unor alegeri corecte.

Maduro, un fost şofer de autobuz care a fost succesorul ales al mentorului său Hugo Chavez, se află la putere de la moartea lui Chavez în 2013.

Guvernul său a prezidat o deteriorare economică şi socială accentuată. Statele Unite au reimpus sancţiuni petroliere în aprilie, acuzându-l pe Maduro că nu a respectat acordurile încheiate cu opoziţia pentru a asigura alegeri libere.

În ceea ce-l priveşte pe Gonzalez, membru al opoziţiei de lungă durată, dar fără a fi foarte cunoscut, el are 74 de ani, este un fost diplomat şi se remarcă prin comportamentul său calm.

CUM AU REACŢIONAT LIDERII DIN AMERICA

Statele Unite au îngrijorări serioase cu privire la faptul că rezultatele anunţate de autoritatea electorală nu reflectă voturile poporului, a declarat luni secretarul de stat american Antony Blinken, solicitând publicarea unei situaţii detaliate a voturilor. "Am văzut anunţul făcut cu puţin timp în urmă de comisia electorală venezueleană. Avem motive serioase de îngrijorare că rezultatul anunţat nu reflectă voinţa sau voturile poporului venezuelean", a spus Blinken.

"Oamenii din Venezuela au votat în mod paşnic şi în număr mare cu privire la viitorul ţării lor. Voinţa lor trebuie să fie respectată. Asigurarea transparenţei depline a procesului electoral, inclusiv numărarea detaliată a voturilor şi accesul la registrele de vot din secţiile de votare, este vitală", a transmis, de peste ocean, şi şeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell.
 
Între timp, reacţiile liderilor latino-americani au fost mixte.

Preşedintele argentinian Javier Milei a calificat rezultatul oficial drept o fraudă, în timp ce Costa Rica şi Peru l-au respins, iar Chile a declarat că nu va accepta niciun rezultat care nu este verificabil.

"Argentina nu va recunoaşte o nouă fraudă şi speră că, de această dată, forţele armate vor apăra democraţia şi voinţa populară", a declarat preşedintele de dreapta al Argentinei, Javier Milei.

"Regimul lui Maduro trebuie să înţeleagă că rezultatele sunt greu de crezut. Comunitatea internaţională şi mai ales poporul venezuelean, inclusiv milioanele de venezueleni din exil, cer transparenţă totală. În Chile nu vom recunoaşte niciun rezultat care nu este verificabil", a avertizat preşedintele Gabriel Boric.

"Venezuela merită rezultate transparente, exacte, care să adere la voinţa poporului său. Primim rezultatele anunţate de CNE (autoritatea electorală) cu multe îndoieli. Acesta este motivul pentru care rapoartele misiunilor de observare electorală sunt esenţiale, iar astăzi, mai mult ca niciodată, trebuie să apere voturile venezuelenilor", a spus preşedintele Guatemalei, Bernardo Arevalo.
 
"Nu în acest fel! A fost un secret deschis. Ei urmau să "câştige" indiferent de rezultatele reale. Procesul până în ziua alegerilor şi numărarea voturilor a fost în mod clar viciat. Nu poţi recunoaşte un triumf dacă nu poţi avea încredere în formele şi mecanismele folosite pentru a-l obţine", a arătat preşedintele Uruguayului, Luis Lacalle Pou.

Cuba, Honduras şi Bolivia, unde sunt la putere regimuri comuniste sau de extremă stânga, au aclamat în schimb victoria lui Maduro.

"Nicolas Maduro, fratele meu, victoria ta, care este cea a poporului bolivarian şi chavista, a învins curat şi fără echivoc opoziţia proimperialistă. De asemenea, a învins dreapta regională, intervenţionistă şi monroistă. Poporul a vorbit şi Revoluţia a câştigat", a transmis preşedintele Cubei, Miguel Diaz-Canel. De asemenea, fostul preşedinte cubanez Raul Castro a vorbit la telefon cu Maduro pentru a-l felicita, a declarat biroul lui Diaz-Canel.

"Felicitările noastre speciale şi salutările noastre democrate, socialiste şi revoluţionare adresate preşedintelui Nicolas Maduro şi poporului curajos al Venezuelei pentru triumful lor incontestabil, care reafirmă suveranitatea lor şi moştenirea istorică a comandantului Hugo Chavez", a transmis preşedintele din Honduras, Xiomara Castro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.