O reprezentantă de rang înalt a Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA) şefa Consiliului de Administraţie Christa Wirthumer-Hoche, îndeamnă statele membre ale Uniunii Europene (UE) să se abţină să aprobe folosirea la nivel naţional al vaccinului rusesc împotriva covid-19 Sputnik V până când EMA verifică siguranţa şi eficienţa acestuia, relatează Reuters.
”Este un pic cam ca ruleta rusească”, a apreciat duminică, într-o dezbatere la postul austriac ORF, preşedinta Consiliului de Administraţie al EMA Christa Wirthumer-Hoche, în contextul în care Guvernul austriac îşi multiplică contactele cu Moscova.
”Avem nevoie de documente pe care să le examinăm. Nu avem, până acum, datele (...) despre persoanele vaccinate. Există o necunoscută. Acesta este motivul din cauza căruia sfătuiesc să nu se atribuie o autorizaţie de urgenţă”, a declarat ea.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Putem să avem Sputinik V pe piaţă în viitor, după ce datele adecvate vor fi examinate. Examinarea în timp real a început la EMA”, a adăugat ea, referindu-se la anunţul în acest sens făcut săptămâna trecută de agenţie.
Folosirea vaccinului Sputnik V a fost aprobată sau este în curs de omologare în trei state membre UE - Ungaria, Slovacia şi Cehia.
Oficiali europeni au anunţat că Bruxellesul ar putea să începă negocieri cu privire la vaccinul rusesc dacă cel puţin patru state membre UE cer acest lucru.
Sputnik V a trecut săptămâna trecută o etapă-cheie în vederea desfăşurării în UE, prin lansarea examinării.vaccinului în timp real.
În urma acestui anunţ, autorităţile ruse s-au declarat pregătite să furnizeze vaccin unui număr de 50 de milioane de europeni, începând din iunie.
Iritate de un proces de aprobare prea lent, mai multe ţări europene recurg la vaccinuri neaprobate încă la nivel european. Ungaria a început să administreze vaccinul rusesc populaţiei sale luna trecută. Cehia şi Slovacia au comandat, de asemenea, vaccin în Rusia.
Cancelarul austriac Sebastian Kurz a discutat în februarie cu preşedintele rus Vladimir Putin despre ”posibilitatea” unor livrări de Sputnik V, aprecicind că vaccinurile nu ar trebui să facă obiectul unor ”bătălii geopolitice”.
El s-a întâlnit vineri, la Viena, cu un reprezentant al Fondului suveran rus (RDIF) care a finanţat vaccinul rusesc.
”Discuţiile au fost costructive şi pozitive”, a anunţat un purtător de cuvânt al Ambasadei Rusiei în Austria, citat de agenţia rusă de stat RIA Novosti.
Sebastian Kurz a dat însă asigurări că vrea să aştepte aprobarea EMA înaintea oricărei folosiri a Sputnik V în Austria.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...