Fondatorul FTX, Sam Bankman-Fried, a părăsit miercuri Bahamas cu un zbor cu destinaţia SUA unde se va confrunta cu acuzaţii de fraudă, în timp ce procurorii federali au anunţat că doi dintre foştii săi asociaţi au pledat vinovaţi pentru acuzaţii similare, iar acum cooperează cu guvernul, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Caroline Ellison, fosta iubită a lui Sam Bankman-Fried şi fost director executiv la Alameda Research, precum şi Gary Wang, cofondator al FTX, şi-au recunoscut vinovăţia pentru fraudarea investitorilor FTX, platforma de tranzacţionare a criptomonedelor care s-a prăbuşit şi şi-a cerut falimentul.

Anunţul a fost făcut de procurorul federal din Manhattan, Damian Williams, într-o înregistrare video postată pe Twitter miercuri seara târziu.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Ellison şi Wang au semnat acordurile de recunoaştere a vinovăţiei luni, arată documentele justiţiei, după ce Reuters şi alte publicaţii au relatat în weekend că Sam Bankman-Fried ar fi renunţat la dreptul său de a se opune extrădării. Acordurile prevăd ca Ellison şi Wang să depună fiecare o cauţiune de eliberare de 250.000 de dolari şi precizează că procurorii pot solicita unui judecător să ia în considerare cooperarea lor la stabilirea sentinţei, dacă "au oferit o asistenţă substanţială în cadrul unei anchete sau urmăriri penale".

Comisia americană pentru valori mobiliare şi burse (SEC) a anunţat miercuri seară, într-o declaraţie separată, că i-a acuzat pe Ellison şi Wang pentru rolul lor într-un plan multianual de fraudare a investitorilor. De asemenea, Commodity Futures Trading Commission din SUA a declarat că a depus acuzaţii de fraudă împotriva lui Ellison şi Wang.

Dezvăluirea că doi dintre cei mai apropiaţi foşti asociaţi ai săi au decis să coopereze cu guvernul a crescut semnificativ presiunea asupra fostului miliardar Sam Bankman-Fried. Williams a anunţat miercuri seara că el se află acum în custodia FBI şi este în drum spre SUA şi i-a îndemnat şi pe ceilalţi implicaţi în presupusa fraudă să se prezinte în faţa anchetatorilor.

"Dacă aţi participat la o conduită necorespunzătoare la FTX sau Alameda, acum este momentul să ieşiţi în faţă", a spus Williams. "Ne mişcăm rapid şi răbdarea noastră nu este veşnică", a avertizat procurorul.

Între timp, Sam Bankman-Fried a ajuns în Statele Unite şi urmează să fie audiat probabil joi.

Procurorii federali din Manhattan l-au acuzat săptămâna trecută pe Bankman-Fried că a furat miliarde de dolari din activele clienţilor FTX pentru a acoperi pierderile fondului său de acoperire, Alameda Research, în ceea ce Williams a numit "una dintre cele mai mari fraude financiare din istoria Americii". Mogulul criptomonedelor, în vârstă de numai 30 de ani, şi-a recunoscut eşecurile de gestionare a riscurilor la FTX, dar a declarat că nu crede că are o răspundere penală.

Bankman-Fried a profitat de boom-ul criptomonedelor pentru a deveni multimiliardar şi un influent donator politic din SUA, înainte ca prăbuşirea FTX să-l ruineze şi să-i păteze reputaţia. Prăbuşirea a fost determinată de un val de retrageri ale clienţilor pe fondul îngrijorărilor legate de un transfer de fonduri la Alameda.

Anunţurile lui Williams şi ale autorităţilor de reglementare au venit la doar câteva ore după ce Bankman-Fried a decolat din Bahamas, unde a consimţit în faţa unui tribunal să fie extrădat în Statele Unite.

Este probabil ca Bankman-Fried să se prezinte joi în faţa unei instanţe federale americane din Manhattan. La audiere, va fi întrebat cum pledează, iar judecătorul american va stabili dacă îi va acorda sau nu cauţiunea şi, în caz afirmativ, în ce condiţii.

Bankman-Fried a fost arestat săptămâna trecută, în baza unei cereri de extrădare din SUA, în Bahamas, unde locuieşte şi unde se află sediul FTX. În cele din urmă, el a fost de acord cu extrădarea, în parte din "dorinţa de a-i despăgubi pe clienţii în cauză", potrivit unei declaraţii sub jurământ citită miercuri în instanţă şi datată 20 decembrie.0

Judecătorul a declarat că a fost convins că Bankman-Fried nu a fost "forţat, constrâns sau ameninţat" să ia decizia de extrădare.

Bursa de criptomonede pe care a fondat-o, FTX, în valoare de 32 de miliarde de dolari, şi-a declarat falimentul la 11 noiembrie, iar Bankman-Fried a demisionat în aceeaşi zi din poziţia de CEO.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.