Miniştrii ţărilor membre ale Acordului de la Paris de luptă împotriva modificărilor climatice au termen până vineri să găsească cum să finanţeze 1.000 de miliarde de dolari pe an, iar directorul ONU Climat le cere să-şi înceteze strategia echilibristicii, relatează AFP.
”Să încetăm cu teatrul şi să trecem la lucruri serioase”, cere secretarul executiv al ONU Climat, Simon Stiell, la reluarea negocierilor, la Baku, după pauza din weekend de la mijlocul COP29.
Dramaturgia Conferinţelor ONU include adesea aceste acuzaţii de obstrucţionare, cacealma sau făcutul pe prostul. Însă părerea generală este că rodul primei săptămâni a COP20 a fost nul.
Cauza este blocarea clasică între bogaţi ca UE şi Marea Britanie, care cer eforturi mai mari privind reducerea gazelor cu efect de seră, şi restul lumii, care cere mai înainte de toate promisiuni financiare.
COP ”nu-şi poate permite ca toată lumea să spună «mai întâi tu»” sau ca ţările să aştepte ca alţii să o facă primul, declară Simon Stiell în încercarea de suna sfârşitul recreaţiei, exercitând presiuni asupra miniştrilor.
În paralel, la şase fuse orare distanţă de Baku, liderii G20 - din care fac parte între alţii China şi Brazilia - se reunesc luni şi marţi la Rio de Janeiro, iar comunicaţiile între cele două oraşe au fost rareori atât de intense.
Imediat ce a sosit în Brazilia duminică, secretarul general al ONU António Guterres i-a somat pe lideri să dea exemplu şi să ajungă la ”compromisuri” pentru a salva COP29.
”Noi îi îndemnăm să profite de reuniunea G20 pentru a transmite un semnal al angajamentului lor de a înfrunta criza climatică”, a declarat şi discretul preşedinte azer al COP29, Muhtar Babaiev.
Obectivul COP29 este să stabilească în mod definitiv în cadrul ONU cum să finanţeze cu 1.000 de miliarde de dolari pe an ajutorul climatic al ţărilor în curs de dezvoltare. Aceşti bani permit construirea de centrale solare, investiţii în irigaţii şi protejarea oraşelor de inundaţii.
CHINA CONSTRUCTIVĂ
UE este primul contributor mondial, însă, aflată în perioadă de austeriate, ea este puţin înclinată să-şi crească bugetele internaţionale.
”Vom continua să arătăm drumul”, dar nu poate veni totul de la bogaţi, a declarat comisarul european însărcinat cu negocierile privind lupta împotriva modificărilor climatice la COP29, Wopke Hoekstra.
”Şi alţii au responsabilitatea să acţioneze” pe măsura bogăţiei lor şi ponderii pe care o au în emisiile cu gaze cu efect de seră, a cerut, el, referindu-se la China.
”Nu putem să continuăm fără ca UE să nu prezinte o cifră” a viitorului său angajament, a criticat Chiara Martinelli de la Réseau Action Climat Europe.
Europa speră un semnal din partea unor ţări ca China prin care să intre în mod voluntar în joc. La Baku, Beijingul nu este perceput ca ostil. Din contră, dicuţiile UE-China sunt prezentate drept productive.
La Baku se joacă totodată moştenirea COP28 de la Dubai şi apelul acestei conferinţe la o abandonare treptată a energiilor fosile, pe care ţări ca Arabia Saudită nu-l digeră.
Realegerea lui Donald Trump şi plecarea firavei delegaţii a Argentinei alimentează temeri cu privire la o retragere a ambelor ţări din Acordul de la Paris, motorul diplomatic al reducerii gazelor cu efect de seră. Însă victoria lui Donald Trump ”galvanizează” anumite ţări să facă cu adevărat progrese la Baku, observă o sursă diplomatică.
Lipsa de experinţă a azerilor de a prezida negocieri atât de importante şi atacuri în plină COP ale preşedintelui Ilham Aliev la adresa unui stat membru - Franţa - au îngreunat de asemena atmosfera.
Iar Azerbaidjanul este o ţară care reprimă orice urmă de disidenţă, inclusiv pe activiştii de mediu, ai căror cei mai mulţi lideri au fost încarceraţi.
Comisarul însărcinat cu Drepturile Omului la Consiliul Europei (CoE) i-a cerut luni lui Bbaiev, într-o scrisoare, eliberarea apărătorilor drepturilor, jurnaliştilor şi activiştilor azeri.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.