Rusia şi Ucraina s-au acuzat marţi reciproc că pun la cale un atac iminent asupra centralei nucleare Zaporojie, care este controlată de ruşi şi care face de mult timp subiectul unor acuze şi suspiciuni reciproce, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Trupele ruseşti au ocupat centrala, cea mai mare instalaţie nucleară din Europa, care are şase reactoare, în zilele care au urmat invaziei ruse în Ucraina, în februarie 2022. De atunci, fiecare parte a acuzat-o în mod regulat pe cealaltă de bombardamente în jurul centralei şi de riscul unui accident nuclear major.

Renat Karceaa, consilier al şefului Rosenergoatom, agenţia care operează reţeaua nucleară a Rusiei, a declarat că Ucraina plănuieşte să arunce asupra centralei muniţii îmbibate cu deşeuri nucleare transportate de la o altă centrală nucleară din cele cinci ale ţării. "La adăpostul întunericului, în noaptea de 5 iulie, armata ucraineană va încerca să atace staţia Zaporojie folosind echipamente de precizie cu rază lungă de acţiune şi drone de atac kamikaze", a declarat Karceaa la televiziunea rusă, citat de agenţiile de presă ruseşti. El nu a oferit nicio dovadă în sprijinul afirmaţiei sale.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a scris pe Twitter că într-o convorbire telefonică avută cu preşedintele Franţei i-a spus lui Emmanuel Macron că "trupele de ocupaţie pregătesc provocări periculoase la (centrala nucleară) Zaporojie". El a precizat că a convenit cu omologul francez să menţină situaţia "sub control maxim împreună cu AIEA", Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a ONU.

Un comunicat transmis de forţele armate ucrainene invocă "date operaţionale" potrivit cărora "dispozitive explozive" au fost amplasate marţi pe acoperişul celui de-al treilea şi al patrulea reactor al centralei. Un atac este posibil "în viitorul apropiat", susţine Kievul. "Dacă ar fi detonate, acestea nu ar deteriora reactoarele, dar ar crea o imagine că bombardamentul a fost efectuat de partea ucraineană", se arată în comunicatul publicat pe Telegram. Armata ucraineană dă asigurări că este "pregătită să acţioneze în orice circumstanţe".

Zelenski şi armata ucraineană nu au furnizat, de asemenea, nicio dovadă pentru afirmaţiile lor.

Niciunul dintre reactoarele de la centrală nu produce electricitate în prezent, fiind oprite.

În mesajul său video nocturn, Zelenski a declarat că Rusia plănuieşte să "simuleze un atac asupra centralei" sau ar putea avea un alt tip de scenariu. "Dar, în orice caz, lumea vede - şi nu are cum să nu vadă - că singura sursă de pericol pentru centrala nucleară Zaporojie este Rusia. Şi nimeni altcineva", a punctat Zelenski.

AIEA, organismul de supraveghere nucleară al ONU, încearcă de mai bine de un an să încheie un acord pentru a se asigura că centrala este demilitarizată şi pentru a reduce riscurile oricărui accident nuclear. Directorul general al AIEA, Rafael Grossi, a vizitat centrala de trei ori de la preluarea controlului ei de către Rusia, dar nu a reuşit să ajungă la niciun acord pentru a menţine instalaţia în siguranţă, ferită de bombardamente.

Consilierul lui Zelenski, Mihailo Podoliak, a declarat pentru televiziunea ucraineană că Grossi s-a dovedit ineficient în încercarea de a menţine siguranţa la centrală. "Orice dezastru la Zaporojie ar fi putut fi prevenit dacă (Grossi ar fi fost) clar de la bun început", a declarat Podoliak, acuzând AIEA că a făcut rabat de la abordarea problemei. "Adică, acest om este mai mult un clovn. Iar când va avea loc un dezastru, el va spune că nu au avut nimic de-a face cu el şi că au avertizat asupra pericolelor", a acuzat Podoliak.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.