Liderul de facto al regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski, a spus că, din cauza creşterii consumului de energie electrică, pot avea loc deconectări suplimentare în regiune, ceea ce conduce la inexactităţi în graficele de întreruperi publicate, relatează newsmaker.md.
Totodată, el a menţionat că în ultimele 24 de ore au avut loc 121 de accidente în reţelele electrice, afectând 4 880 de persoane.
Krasnoselski a spus că electricienii sunt nevoiţi să deconecteze de la energia electrică adrese suplimentare din regiune. Potrivit acestuia, în acest fel, au loc inexactităţi în graficele publicate în regiune cu privire la întreruperile de energie electrică.
„Vă rog să trataţi cu înţelegere inexactităţile din graficele de deconectări în evantai ale energiei electrice. Electricienii reacţionează operativ la situaţie. În cazul unei creşteri a încărcării, ei sunt nevoiţi să deconecteze adrese suplimentare pentru a proteja reţeaua şi a preveni accidentele”, a scris Krasnoselski pe o reţea de socializare.
El a adăugat că „în ultimele 24 de ore, deconectările avariate au afectat 4.880 de persoane”.
„Au fost înregistrate 121 de accidente în reţelele electrice. Un sfert dintre cazuri s-au înregistrat în raionul Slobozia. Unul dintre acestea a avut loc în momentul tăierii unor copaci – s-au încurcat firele, iar siguranţele s-au ars. Pentru eliminarea consecinţelor au fost necesare trei ore şi jumătate”, a adăugat el.
Pe 1 ianuarie 2025, Ucraina a oprit tranzitul gazului rusesc prin sistemul său de transport de gaze. S-a întâmplat odată cu expirarea contractului de tranzit, care nu a fost prelungit din cauza invaziei Federaţiei Ruse.
Concernul rusesc Gazprom livra gaze naturale prin Ucraina inclusiv către Moldovagaz, iar toate volumele erau direcţionate în regiunea transnistreană. Chişinăul a purtat discuţii cu conducerea companiei despre continuarea furnizării gazului pe ruta transbalcanică, însă aceasta a refuzat. Într-un final, în pofida angajamentelor contractuale, Gazprom a oprit livrările destinate regiunii transnistrene din 1 ianuarie, invocând neachitarea unei pretinse datorii care nu a fost confirmată în urma efectuării unui audit internaţional.
Din volumele de gaz rusesc era acoperit necesarul de consum al regiunii transnistrene şi era produsă energie electrică pentru ambele maluri ale Nistrului.
Începând cu 3 ianuarie, pe fundalul crizei energetice, în regiunea transnistreană au loc deconectări în evantai a energiei electrice. Acestea au loc pentru că locutorii din stânga Nistrului consumă mai mult curent electric decât produce sistemul energetic.
Liderul de facto al regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski, a declarat că astfel se pot evita avariile şi deconectările îndelungate. Iar durata deconectărilor a fost extinsă, a declarat Krasnoselski, pentru a asigura stabilitatea sistemului energetic local.
Energia electrică este întreruptă în regiunea transnistreană şi pe 5 ianuarie, între orele 8:00 şi 12:00, 12:00 şi 16:00, 16:00 şi 20:00 şi 20:00 şi 24:00. Deconectările, programate în mai multe etape, vizează Tiraspolul, raionul Slobozia, Grigoriopol, Dubăsari, Rîbniţa, Camenca, inclusiv Bender.
Reprezentanţii Chişinăului au precizat că pe malul stâng se înregistrează un deficit acut de energie şi că au fost luate mai multe măsuri de reducere a consumului, inclusiv deconectarea iluminatului stradal şi decorativ după ora 20:00.
Pe 2 ianuarie, Moldovagaz şi Energocom au anunţat că sunt dispuse să ofere asistenţă, inclusiv suport tehnic şi comercial, companiei Tiraspoltransgaz în organizarea achiziţiei de gaze naturale pe orice platformă europeană de gaze. Se preciza că achiziţia poate avea loc „pe baza condiţiilor de piaţă”. Această informaţie, a menţionat compania Moldovagaz, s-a regăsit „într-o scrisoare a preşedintelui interimar al Consiliului de Administraţie al Moldovagaz, Vadim Ceban, către conducerea Tiraspoltransgaz”.
Compania „Tiraspoltransgaz” a refuzat propunerea Moldovagaz şi Energocom. Tiraspolul a declarat că se aşteaptă ca Gazprom-ul rus să reia livrările de gaze.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.