Preşedintele rus Vladimir Putin şi-a subliniat joi, la summitul Organizaţiei Cooperării de la Shanghai, la Astana, în Kazahstan, interesul faţă de Donald Trump în dosarul ucrainean şi a făcut un pas către o normalizare a relaţiilor cu Guvernul taliban din Afganistan, relatează RFI.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Autorităţile ruse refuză să comenteze cu privire la alegerile din Statele Unite din toamnă.

”Este vorba despre o problemă internă a Statelor Unite. Ne confruntăm cu numeroase probleme care sunt cu adevărat importante pentru ţara noastră. Nu cred că vă aşteptaţi ca preşedintele rus să pună alarma să se trezeaască devreme pentru a urmări dezbaterile din Statele Unite”, a răspuns un purtăror de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, întrebat despre dezbaterea de joia trecută dintre Donald Trump şi Joe Biden.

Evenimente

14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum

În realitate, fiecare eveniment este studiat cu lupa, iar de această dată Kremlinul a decis să-şi asume preferinţa.

Cotidianul Rosiskaia Gazeta l-a întrebat pe Vladimir Putin, la Astana, ”ce părere aveţi despre declaraţia lui Donald Trump că poate opri războiul în Ucrauna”.

”Faptul că Donald Trump, în calitate de candidat la preşedinţie, declară că este pregătit şi vrea să oprească războiul din Ucraina, este un lucru pe care noi îl luăm foarte în serios. Nu cunosc bine propunerile sale specifice cu privire la felulu în care are în vedere să o facă. iar asta, bineînţeles, este problema-cheie. Dar nu mă îndoiesc că el se gândeşte sincer la asta şi acesta este un lucru pe care noi îl susţinem”, a răspuns liderul de la Kremlin.

Aceste declaraţii intervin în contextul în care Ungaria tocmai a preluat preşedinţia semestrială a Uniunii Europene (UE).

Primul susţinător al lui Donald Trump în Europa, Viktor Orban a efectuat în urmă cu 24 de ore o vizită-surpriză la Kiev.

Premierul ungar i-a cerut preşedintelui Volodimir Zelenski să ia în calcul un armistiţiu.

Preşedintele ucrainean a insistat, la rândul său, asupra importanţei unei ”păci drepte” ăentru ţara sa.

Premierul ungar s-ar afla în drum către altă vizită-surpriză, de această dată la Moscova.

Mai mulţi lideri europeni şi-au exprimat surprinderea, de exemplu Donald Tusk pe X.

Preşedintele în exerciţiu al UE Charles Michel avertizează că ”preşedinţia semestrială a UE nu are mandat să dialogheze cu Rusia în numele UE (...). Nicio discuţie despre Ucraina nu poate avea loc fără Ucraina”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.