Arhiepiscopul Parisului, monseniorul Michel Aupetit, a oficiat sâmbătă - cu o cască de protecţie pe cap - prima slujbă la Notre-Dame după incendiul care a distrus parţial catedrala în urmă cu două luni, a constatat un jurnalist AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Dând asigurări că edificiul este ”în continuare în viaţă”, prelatul şi-a început slujba la ora locală 18.00 (19.00, ora României), în faţa unui grup restrâns de aproximativ 30 de persoane, alcătuit pe jumătate din preoţi şi reunit în capela din spatele corului. În această capelă a Fecioarei se afla coroana de spini, una dintre comorile catedralei în ochii catolicilor, salvată de flăcări în noaptea sinistrului.

În predica sa, monseniorul Aupetit a spus că Notre-Dame este, înainte de toate, locul credinţei, în contextul în care incendiul ce a devastat edificiul, la 15 aprilie, a provocat un val de emoţie dincolo de comunitatea credincioşilor.

”Această catedrală este un lăcaş de cult, aceasta este finalitatea sa unică. Nu există turişti la Notre-Dame”, a spus el într-un edificiu în continuare marcat profund de sinistru.

Deasupra corului, în care accesul este interzis, atârnă plase şi nişte pietre în ele. Moloz acoperă podeaua, însă stalurile sunt intacte. Lumina după-amiezii scălda frontonul de sud.

Afimând că această catedrală ”s-ar prăbuşi” fără prezenţa lui Cristos, monseniorul Aupetit a denunţat ”ignoranţa abisală a contemporanilor noştri” în materie de religie, pe care a atribuit-o ”excluderii noţiunii divine şi chiar a numelui lui Dumnezeu în sfera publică”, în numele laicităţii.

”Ne este ruşine de credinţa strămoşilor noştri? Ne este ruşine de Cristos?”, a lansat el.

Participanţii la comuniune s-au întâlnit cu puţin înainte de ora locală 18.00. În asistenţă, în afară de monseniorul Aupetit şi rectorul Catedralei Notre-Dame, monseniorul Patrick Chauvet, se aflau canonici, voluntari şi persoane care lucrează pe şantier şi angajaţi ai diocezei Parisului.

Dioceza a avertizat că în interior nu pot să intre credincioşi, ”din motive evidente de securitate”. Însă slujba a fost transmisă în direct, de postul catolic KTO, pentru ca ”creştinii să poată pariticipa şi intra în comuniune”.

Data acestei slujbe a fost aleasă în legătură cu sărbătoarea Dedicării, care comemorează consacrarea altarului catedralei.

În jurul curţii, în continuare închisă publicului, din motive legate de curăţare, erau prezenţi numeroşi trecători şi jurnalişti.

După incendiu, între 60 şi 150 de muncitori lucrează pe şantier, continuând să evacueze moloz şi să stabilizeze structura. Monumentul se află în continuare în faza de consolidare.

Preşedintele Emmanuel Macron s-a angajat ca monumentul să fie refăzut în cinci ani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.