Preşedintele sud-coreean demis Yoon Suk Yeol, refugiat în reşedinţa sa, s-a opus joi arestării sale pentru a treia zi consecutiv, promiţând să "lupte până la capăt" împotriva autorităţilor care doresc să îl interogheze cu privire la tentativa sa eşuată de a impune legea marţială, informează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Biroul de Investigare a Corupţiei (CIO), care centralizează investigaţiile privind lovitura de stat din 3 decembrie, are termen până la 6 ianuarie pentru a executa mandatul de arestare emis de un tribunal din Seul împotriva lui Yoon.

CIO a solicitat mandatul de arestare după ce preşedintele destituit a ignorat trei somaţii consecutive de a fi interogat.

Yoon Suk Yeol a uimit Coreea de Sud în noaptea de 3 spre 4 decembrie, impunând legea marţială şi trimiţând armata în Parlament în încercarea de a-l reduce la tăcere, un episod care a amintit ţării de dictatura militară.

El a fost forţat să dea înapoi câteva ore mai târziu, când deputaţii au reuşit să intre în Parlament şi să voteze o moţiune prin care cereau ridicarea legii marţiale, în timp ce ajutoarele lor blocau uşile camerei cu mobilier şi mii de manifestanţi pro-democraţie s-au adunat în afara acesteia.

Yoon Suk Yeol a fost destituit de Parlament la 14 decembrie şi este anchetat pentru "rebeliune", o infracţiune pasibilă de pedeapsa capitală.

De la emiterea mandatului de arestare, marţi, susţinătorii şi detractorii lui Yoon au manifestat aproape continuu în apropierea reşedinţei acestuia din Seul, învinuindu-se reciproc de poliţiştii care îi separau.

Fostul procuror, în vârstă de 64 de ani, nu a dat dovadă de căinţă de la destituirea sa, mergând până la a trimite un mesaj de sfidare.

"Republica Coreea este în prezent în pericol din cauza forţelor interne şi externe care îi ameninţă suveranitatea, precum şi a activităţilor elementelor antistatale", a scris el într-o scrisoare distribuită susţinătorilor săi campaţi în apropierea casei sale, a cărei autenticitate a fost confirmată pentru AFP de avocatul său Yoon Kab-keun.

"Jur să lupt alături de voi până la sfârşit pentru a proteja această naţiune", a adăugat el, dezvăluind că urmărea demonstraţiile din faţa casei sale în direct pe YouTube.

Jo Seoung-lae, purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat, principala forţă de opoziţie, a denunţat mesajul drept "delirant", acuzându-l pe Yoon de incitare la violenţă.

Preşedintele destituit, care nu are voie să părăsească ţara, se află la reşedinţa sa oficială din Seul, a confirmat avocatul său pentru AFP. Echipa sa juridică a făcut apel împotriva mandatului de arestare, susţinând că acesta este "ilegal şi invalid".

Şeful CIO, Oh Dong-woon, a avertizat că oricine ar încerca să împiedice arestarea lui Yoon ar putea fi urmărit penal.

O instanţă a emis, de asemenea, mandate de percheziţie pentru reşedinţa oficială a dlui Yoon şi pentru alte locaţii, a declarat pentru AFP un oficial al CIO.

Însă serviciul prezidenţial de securitate a împiedicat până acum intrarea anchetatorilor, invocând o lege care interzice percheziţiile în locuri care conţin secrete de stat fără acordul persoanei responsabile.

Nu se ştie câţi gardieni sunt cu Yoon sau cum vor reacţiona aceştia dacă va fi arestat. Linia oficială a serviciului prezidenţial de securitate este să se supună ordinelor judecătoreşti.

Cu toate acestea, în 2000 şi 2004, autorităţile sud-coreene nu au reuşit să aresteze reprezentanţii aleşi căutaţi de instanţe, deoarece o mulţime de susţinători a împiedicat poliţia să prindă suspecţii în timpul celor şapte zile în care mandatele de arestare erau valabile.

Yoon este în prezent suspendat, în aşteptarea deciziei Curţii Constituţionale de a valida sau invalida votul de destituire al deputaţilor până la jumătatea lunii iunie. Pe hârtie, el rămâne preşedintele ţării.

Criza s-a agravat vineri, când prim-ministrul Han Duck-soo, care îndeplinise funcţia de preşedinte interimar, a fost la rândul său destituit de către Parlament.

Puterile prezidenţiale se află acum în mâinile ministrului de finanţe Choi Sang-mok, care a promis că va face tot posibilul pentru a pune capăt haosului politic.

De atunci, Yoon a dat curs parţial unei solicitări a opoziţiei prin numirea a doi noi judecători la Curtea Constituţională, trei din cele nouă locuri ale acesteia fiind vacante. Curtea trebuie să decidă cu o majoritate de două treimi dacă susţine punerea sub acuzare a preşedintelui, în caz contrar acesta urmând să se întoarcă automat în funcţie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.