Preşedintele belarus Alexander Lukaşenko a declarat duminică că Ucraina a staţionat peste 120.000 de militari la graniţa cu Belarus, iar Minskul a desfăşurat aproape o treime din forţele sale armate de-a lungul întregii graniţe, a informat agenţia de presă de stat Belta, citată de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Lukaşenko nu a spus exact câte trupe au fost dislocate.

Armata profesionistă a Belarusului are aproximativ 48.000 de soldaţi şi aproximativ 12.000 de soldaţi la frontiera de stat, potrivit Bilanţului militar al Institutului Internaţional pentru Studii Strategice din 2022.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

”Văzând politica lor agresivă, am introdus acolo şi am plasat în anumite puncte – în caz de război, ar fi de apărare – armata noastră de-a lungul întregii graniţe”, a spus Lukaşenko într-un interviu acordat televiziunii de stat ruse, citat de Belta.

Kievul nu a răspuns imediat unei cereri de comentarii a Reuters.

Sâmbătă, Kievul a declarat că nu a văzut niciun semn de acumulare de trupe belaruse la graniţă.

Liderul belarus, un aliat ferm al lui Vladimir Putin, vorbea pe fundalul unei incursiuni ucrainene în Rusia, care a început pe 6 august, când mii de militari ucraineni au trecut graniţa de vest a Rusiei, într-o incursiune care este o problemă majoră pentru conducerea militară a lui Putin.

Ministrul Apărării din Belarus, Viktor Khrenin, a declarat vineri că există o probabilitate mare de provocare armată din partea vecinei Ucraina şi că situaţia la graniţa lor comună ”rămâne tensionată”.

Lukaşenko a spus că graniţa dintre Belarus şi Ucraina este minată ”mai mult ca niciodată” şi că trupele ucrainene ar suferi pierderi uriaşe dacă ar încerca să o treacă.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.