Premierul suedez urmează să ceară joi explicaţii Ungariei cu privire la motivele pentru care Parlamentul ungar a ales să aprobe aderarea la NATO a Finlandei înaintea Suediei, anunţă Ulf Kristersson, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Voi întreba de ce despart Suedia şi Finlanda. Există semnale pe care nu le-am primit anterior”, a anunţat premierul Ulf Kristersson la postul suedez de radio SR.

El dă asigurări că urmează să discute ”absolut” joi cu omologul său ungar Viktor Orban.

Evenimente

14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Cei doi participă la un sumit, la Bruxelles, al Uniunii Europene (UE), a cărei preşedinţie semestrială este asigurată de către Suedia până la sfârşitul lui iunie.

Parlamentul ungar a surprins, săptămâna trecută, după ce a stabilit o dată a ratificării aderării Finlandei - luni -, dar nu şi a ratificării aderării Suediei, care urmează să aibă loc ”mai târziu”.

Această veste se adaugă problemelor cu care se confruntă Stockholmul, a cărei aderare istorică la alianţa militară occidentală este blocată de către Turcia, în timp ce  vecinlui său finlandez îi este deschisă calea aderării.

Ankara acuză Suedia de faptul că este un refugiu al unor activişti ”terorişti” kurzi şi că refuză să i-i extrădeze.

În realitate, însă, justiţia suedeză are de spus ultimul cuvânt în orice extrădare.

Numai Ankara şi Budapesta mai au de ratificat aderarea la NATO ale celor două ţări nordice, nealiniate militar în mod istoric.

Celelalte 28 de state membnre NATO au ratificat deja această aderare.

Guvernul naţionalist al lui Viktor Orban afirmă că susţine atât aderarea Suediei, cât şi a Finlandei la NATO, însă spune că majoritatea sa parlamentară este prea ”incertă” în favoarea Stockholmului.

”În dosarul finlandez, am ajuns la punctul în care pare că o foarte mare majoritate îi va susţine şi sperăm acelaşi lucru în cazul Suediei cât mai curând posibil”, a declarat joi şeful de cabinet al lui Orban, Gergely Gulyas.

El estimează că există ”o şansă bună” să se dea o undă verde la sfârşitul sesiunii de primăvară, în Parlament, care se încheie la 15 iunie.

În afară de impasul cu Turcia, întârzierea ungară îngrijorează Suedia, din cauza relaţiilor lui Viktor Orban cu preşedintele rus Vladimir Putin.

Un oficial parlamentar de rang înalt fin cadrul Partidului Fidesz al lui Viktor Orban a cerut, în timpul unei vizite în Suedia, la începutul lui martie, ca liderii politici suedezi să nu mai ”mintă” despre încălcarea statului de drept în Ungaria, care face obiectul unei vechi conflict între Orban şi Uniunea Europeană.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.