Preşedinta din Kosovo, Vjosa Osmani, a fost implicată joi într-un conflict cu securitatea aeroportului din Skopje, care a degenerat într-o dispută diplomatică, relatează POLTICO.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Incidentul a început după ce Osmani, care călătorea din capitala macedoneană în Slovenia, a refuzat să îşi predea telefonul mobil securităţii aeroportului, care a cerut să îl scaneze, a declarat Egnesa Vitia, consilier al preşedintelui, citată de presa din Kosovo. Vitia a numit solicitarea "contrară practicilor internaţionale" şi a declarat că refuzul lui Osmani de a se conforma a determinat un membru al personalului aeroportului să încerce să o "împingă" pe preşedintă.

"Preşedinta nu a (predat telefonul) pentru că ar fi fost o încălcare gravă", a declarat Vitia. "În ciuda explicării regulilor pe care echipa preşedintelui le-a făcut cunoscute funcţionarului aeroportului, acesta a încercat să o împingă fizic pe preşedintă", moment în care a intervenit echipa de securitate a lui Vjosa Osmani, a declarat Vitia.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

Purtătorul de cuvânt al lui Osmani, Bekim Kupina, a criticat "comportamentul arogant şi violent" al personalului aeroportului, adăugând că altercaţia a fost "fără precedent şi nu s-a întâmplat niciodată în nicio călătorie a preşedintelui, oriunde în lume".

"Este clar că, în cazul de faţă, a existat o dorinţă de a provoca delegaţia Republicii Kosovo şi de a provoca un incident", a declarat Kupina.

Ministerul de Interne din Macedonia de Nord a confirmat producerea incidentului, dar a oferit o versiune diferită, afirmând că un membru al echipei de securitate a lui Osmani a tras fizic deoparte un membru al personalului aeroportului pentru a-i permite lui Osmani să treacă de controlul de frontieră fără ca telefonul său să fie scanat, potrivit unei declaraţii transmise presei macedonene.

Comunicatul ministerului adaugă că, o jumătate de oră mai târziu, trei agenţi de securitate care lucrau pentru preşedintele Parlamentului Macedoniei de Nord, Afrim Gashi, au sosit la aeroport "şi au început să ameninţe angajaţii (Aeroportului Internaţional Skopje) şi să întrebe cine a cauzat o problemă preşedintelui", după care unul dintre agenţi "a împins un agent de poliţie care lucra la trecerea frontierei".

Într-o declaraţie acordată presei locale, biroul lui Gashi a negat afirmaţia, spunând că personalul său de securitate "a fost prezent doar pentru a calma situaţia" şi a rezolva disputa dintre personalul lui Osmani şi securitatea aeroportului.

Ministerul de Interne din Macedonia de Nord a declarat că a lansat o anchetă privind incidentul, pe care prim-viceprim-ministrul Izet Mexhiti l-a numit o "neînţelegere".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.