Gabriel Attal, singurul candidat în cursă, a fost ales sâmbătă preşedinte al grupului parlamentar al partidului prezidenţial Renaissance (Renaşterea), care numără aproximativ o sută de aleşi, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Premierul demisionar, care a condus campania electorală a blocului prezidenţial în alegerile legislative, a primit 84 de voturi din partea celor 98 de deputaţi înscrişi pentru acest vot intern, potrivit unui comunicat al grupului. Şapte deputaţi au votat alb, iar alţi şapte s-au abţinut.

Gabriel Attal, în vârstă de 35 de ani, a promis să păstreze "unitatea" unui partid slăbit şi vizibil divizat de când Emmanuel Macron a dizolvat camera inferioară a parlamentului în seara alegerilor europene din 9 iunie.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
18 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, Philip Morris, TeraPlast
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

"Felicitări lui GabrielAttal pentru foarte frumoasa sa alegere la preşedinţia grupului Renaşterii în AN: unitatea noastră este forţa noastră", a reacţionat ministrul demisionar al economiei Bruno Le Maire, în timp ce colegul său Franck Riester (de la comerţ exterior) a salutat "un om cu experienţă, convingeri şi solidaritate".

Alegerile legislative anticipate din 7 iulie s-au soldat cu o Adunare Naţională foarte fragmentată, fără majoritate absolută, în care alianţa de stânga Nouveau Front Populaire (NFP) a avut cel mai mare număr de aleşi, devansând fosta majoritate prezidenţială, din care Renaissance este principala componentă, şi Rassemblement National (extrema dreaptă), care a ieşit pe locul al treilea.

Gabriel Attal a fost singurul candidat la şefia grupului Renaissance în Adunare, deşi în cursul săptămânii au fost vehiculate şi alte nume pentru această funcţie, printre care cel al rivalului său, Gérald Darmanin, ministru de interne, care consideră că alegerea şefului guvernului la preşedinţia grupului parlamentar nu va rezolva "problema majoră" a liniei politice a partidului.

La "stânga" grupului prezidenţial, o serie de aleşi au renunţat în cele din urmă la ideea formării unei entităţi autonome. "Trebuie să spunem, deocamdată, că, în ciuda eforturilor noastre, nu au fost îndeplinite condiţiile pentru a ne reuni toţi în acelaşi grup", a declarat Stéphane Travert, deputat din circumscripţia La Manche, într-o declaraţie postată pe reţelele sociale.

Imediat după alegeri, Gabriel Attal şi-a prezentat demisia, dar Emmanuel Macron i-a cerut să mai rămână pentru o perioadă în funcţie. În lipsa formării unei coaliţii de guvernare, Attal se pronunţase în favoarea ideii de a colabora punctual şi conjunctural cu diverse formaţiuni din parlament pentru a face să treacă proiectele de lege. 

CITEȘTE ȘI Emmanuel Macron rupe tăcerea după vot şi, într-o scrisoare adresată francezilor, îndeamnă la formarea unei coaliţii între forţele cu "valori republicane"

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.