Secretarul de Stat american Mike Pompeo a promis, cu câteva ore înainte de intrarea lor în vigoare, marţi, că Statele Unite ”vor impune respectarea” sancţiunilor lor vizând Iranul, decise după retragerea Washingtonului din acordul în dosarul nuclear iranian, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Un prim val al noilor sancţiuni americane impuse Iranului vor intra în vigoare marţi, la ora 4.01 GMT (7.01, ora României). El include blocări ale tranzacţiilor financiare şi importurilor de materii prime, dar şi sancţiuni impuse achiziţiilor în sectoarele auto şi aviaţiei comerciale.

O a doua fază a sancţiunilor va intra în vigoare în noiembrie, în sectoarele petrolier şi al gazelor naturale, dar şi vizând banca centrală.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Întrebat dacă Iranul ar putea să se sustragă efectului acestor noi măsuri punitive, Pompeo, care se afla în drum către Washington, după ce a participat la un forum în domeniul securităţii la Singapore, le-a răspuns jurnaliştilor că ”Statele Unite vor impune respectarea sancţiunilor”.

După ce a ieşit din acordul semnat în 2015 între Teheran şi marile puteri, administraţia Trump nu ascunde faptul că vrea să exercite asupra Iranului o ”presiune maximă”, diplomatic şi economic.

Însă există îndoieli cu privire la efectele pe termen lung şi riscuri sporite sau nu ale unui conflict, cu atât mai mult cu cât Washingtonul îşi schimbă adesea poziţia.

Donald Trump a surprins, săptămâna trecută, afirmând că este pregătit să se întâlnească cu lideri iranieni ”când vor ei”, după un adevărat război al declaraţiilor cu omologul său iranian Hassan Rohani.

”Iranul şi economia sa o duc foarte rău, iar asta se întâmplă rapid. Dacă mă întâlnesc sau nu, nu contează. Depinde de ei”, a scris sâmbătă seara Donald Trump.

Consilierul său pe probleme de securitate naţională John Bolton a pledat în mod public, în trecut, în favoarea unei schimbări de regim.

”Pentru Bolton şi alţii, presiunea este un scop în sine”, analizează Suzanne Maloney, o cercetătoare la centrul de reflecţie Brookings Institution.

În ochii administraţiei Trump, "cu atât mai bine dacă ea conduce la o capitulare” faţă de cererile americane, însă ”şi mai bine dacă ea conduce la o schimbare de regim”, a declarat ea pentru AFP.

ARESTĂRI LA BANCA CENTRALĂ IRANIANĂ ÎNTR-UN CONTEXT TENSIONAT

Măsurile decise de administraţia americană ar putea să afecteze grav economia iraniană şi moneda naţională, rialul, care a atins rEcent cel mai scăzut nivel în faţa dolarului pe piaţa paralelă.

Asta cu atât mai mult cu cât, potrivit unor analişti, măsuri adoptate de Teheran au contribuit de asemenea la deprecierea devizei. În aprilie, autorităţile au stabilit o rată de schimb oficială de 42.000 de riali un dolar, ameninţând totodată să-i urmărească pe cambiştii de pe piaţa paralelă, care aplică o rată de schimb diferită.

Această măsură a antrenat un val de speculaţii pe piaţa neagră, în timp ce anuniţi oficiali sunt suspectaţi de corupţie, din cauză că ar fi profitat de dolari la un preţ preferenţial.

În acest context foarte tensionat, guvernatorul-şef al Departamentului de schimb valutar de la Banca centrală a Iranului a fost arestat, a anunţat duminică autoritatea judiciară.

Viceguvernatorul Ahmad Araghchi a fost arestat împreună cu alţi conducători şi patru cambişti acuzaţi de speculă, a anunţat un purtător de cuvânt al autoritţii judiciare, Gholam-Hossein Mohseni Ejeie, într-o declaraţie la radioteleviziunea de stat IRIB.

Opozanţii conservatori ai preşedintelui Hassan Rohani, un moderat, reproşează Guvernului acestuia faptul că nu a luptat în mod suficient împotriva corupţiei şi că a eşuat să relanseze economia.

”MARI CORUPŢI”

Un reprezentant religios de rang înalt, marele ayatollah Hossein Nouri-Hamedani, a cerut sâmbătă ca ”marii corupţi economici” să fie trimişi în faţa justiţiei.

”Oamenii sunt furioşi atunci când aud că cineva a deturnat miliarde, în timp ce alţii trăiesc în condiţii dificile”, a declarat el, potrivit agenţiei de presă Tasnim, cu legături cu conservatorii.

Înainte de arestarea sa, şeful departamentului de schimb valutar - care este nepotul adjunctului ministrului de Externe iranian Abbas Araghchi - a fost destituit sâmbătă de către noul guvernator al Băncii centrale, o măsură care sancţionează aparent proasta sa gestionare a crizei monetare în curs.

MANIFESTAŢII

Jurnalişti au anunţat o prezenţă consolidată a poliţiei antirevoltă, duminică seara, în oraşul Karaj, la vest de Teheran, zguduit de manifestaţii de mai multe zile.

Potrivit presei de stat iraniene, aproximativ 500 de manifestanţi au atacat o şcoală religioasă în această provincie, vineri, iar o persoană ar fi fost ucisă de către protestatari.

În ultimele zile, manifestaţii de sute de persoane au avut loc în mai multe oraşe mari precum Chiraz (sud), Ahvaz (sud-vest), Machhad (nord-est) şi Karaj.

În mai multe regiuni din ţară au avut loc manifestaţii motivate de o nemulţumire faţă de situaţia economică deteriorată, faţă de clasa politică, dar şi faţă de lipsa apei, cauzată de secetă.

Însă restricţii dure impuse presei au făcut imposibilă verificarea din surse independente a amplorii acestor proteste şi a unor imagini puse în circulaţie pe reţele de socializare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.