Mai mult de 70 de persoane au fost ucise după ce o galerie s-a surpat într-o mină de exploatare a aurului din sud-vestul statului Mali, o tragedie de proporţii rare chiar şi pentru regiunea saheliană predispusă în mod regulat la accidente miniere, relatează France 24.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Accidentul s-a petrecut vinerea trecută, dar miercuri un lider al unui grup de mineri care lucrează la exploatările de aur din Kangaba a declarat că sunt cel puţin 70 de morţi, după ce ministerul din Mali care gestionează minele anunţase marţi moartea mai multor mineri, fără a oferi cifre precise.

"A început cu un zgomot. Pământul a început să se cutremure. Erau peste 200 de mineri la faţa locului. Căutările s-au încheiat acum. Am găsit 73 de cadavre", a declarat pentru AFP Oumar Sidibé, un lider al minerilor care extrag aur din Kangaba. Numărul victimelor a fost confirmat de un consilier local.

Într-un comunicat de presă emis marţi, Ministerul Minelor a făcut referire la moartea mai multor mineri, fără a oferi cifre precise. În comunicat, guvernul a prezentat "cele mai sincere condoleanţe familiilor îndurerate şi poporului". El a invitat "comunităţile care locuiesc în apropierea siturilor miniere şi minerii care extrag aur să respecte cu scrupulozitate cerinţele de siguranţă şi să lucreze numai în perimetrele dedicate exploatării aurului".

Mali, una dintre cele mai sărace ţări din lume, este unul dintre principalii producători de aur din Africa. Siturile de extracţie a aurului sunt în mod regulat scena unor alunecări de teren mortale, activitatea fiind în mod inerent periculoasă, iar autorităţile luptând pentru a controla mineritul artizanal al acestui metal.

În februarie 2022, explozia unui stoc de dinamită de la amplasamentul unei mine de aur artizanale a ucis cel puţin 59 de persoane în sud-vestulstatului  Burkina Faso. De asemenea, sunt raportate cu regularitate accidente în Guineea, Senegal şi în regiunile de frontieră din vestul Mali.

Cu o producţie de 72,2 tone în 2022 (inclusiv 6 tone provenite din exploatarea artizanală a aurului), mineritul aurifer a contribuit singur cu 25% la bugetul naţional din Mali, 75% din veniturile din exporturi şi 10% din PIB, potrivit unei declaraţii din martie 2023 a ministrului de atunci al minelor, Lamine Seydou Traoré.

Ca şi alte guverne din Africa, junta din Mali, care a făcut din restabilirea suveranităţii unul dintre obiectivele sale după ce a preluat puterea prin forţă în 2020, şi-a exprimat dorinţa de a vedea ţara beneficiind de bogăţiile sale minerale. În august 2023, a adoptat un nou cod minier care permite statului să preia o participaţie de până la 30% în noile proiecte.

Deocamdată, sectorul minier din Mali este dominat de grupuri străine, precum canadienii Barrick Gold şi B2Gold, australienii de la Resolute Mining şi britanicii de la Hummingbird Resources, care îşi desfăşoară activitatea în pofida expansiunii jihadiste şi a instabilităţii politice care afectează ţara de ani de zile.

De asemenea, minele improvizate pe cont propriu continuă să înflorească, atrăgând mii mineri din întreaga subregiune în căutare de bogăţii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.