Parchetul moldovean anticorupţie a desfăşurat marţi percheziţii în cadrul unei anchete internaţionale cu privire la presupuse tentative de ştergere a unor notiţe roşii emise de către Interpol, anunţă organizaţia de poliţie şi Parchetul Naţional francez Financiar (PNF), care participă la operaţiune, relatează AFP şi The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Aceste operaţiuni s-au desfăşurat, anunţă PNF într-un comunicat, în 33 de locuri în Republica Moldova.

Ele au condus la plasarea în arest preventiv a patru persoane.

Evenimente

30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Ancheta vizează ”corupţia” unor ”funcţionari” în Republica Moldova ”cu privire la obstrucţionarea difuzării prin Interpol a unor notiţe roşii vizând fugari căutaţi internaţional”.

Potrivit unei surse apropiate dosarului majoritatea acestor fugari fac parte din crima organizată.

Această operaţiune comună - la care a particiat poliţia federală americană (FBI), dar şi autorităţi britanice - a relevat prezenţa în Republica Moldova a unei organizaţii criminale cu legături cu persoane din Rusia, Ucraina şi Belarus suspectate de infracţiuni cibernetice, a declarat presei şefa Parchetului moldovean Anticorupţie Veronica Dragalin, /relatează The Asoociated Press.

Suspecţii ”au plătit intermediari şi personalităţi publice din (Republica) Mloldova pentru ca să informeze infractori căutaţi cu privire la statutul notiţelor roşii emise” pe numele lor, precizează ea.

Acest aviz semnalează forţelor de ordine din întreaga lume fugari şi este unul dintre cele mai importante instrumente ale Interpolului.

Ancheta a condus la arestarea a patru persoane, în 72 de ore, suspectate de faptul că au intervenit asupra notiţelor roşii, anunţă Dragalin.

Obiectivul infractorilor era ca persoane vizate de notiţe roşii ”să obţină azil sau stututul de refugiat” în Republica Moldova şi în alte ţări, ”cu scopul de a bloca şi a şterge” notiţele roşii prin mituirea unor oficiali, precizează ea.

Potrivit lui Dragalin este vorba despre mai multe milioane de euro.

Interoplul, cu sediul la Lyon, în Franţa, anunţă că această operaţiune are loc în urma detectării unor încercări de ”blocare şi ştergere” a unor notiţe roşii care semnalează fugari autorităţilor din întreaga lume.

Republica Moldova a deschis o investigaţie la 2 aprilie, după ce a primit informaţii de la PNF şi apoi o cerere de asistenţă de la FBI.

”Suntem hotărâţi să luptăm împotriva corupţiei la nivel înalt în toate formele ei şi mai ales împotriva stratagemelor care pun în pericol anchete penale în întreaga lume”, subliniază Dragalin.

Interpolul anunţă într-un comunicat că a luat măsuri pentru a împiedica o nouă ”folosire abuzivă a sistemelor” sale.

”Sistemele noastre robuste de monitorizare au identificat activităţi suspecte”, declară secretarul general al Interoplului, Jürgen Stock.

”Am trecut imediat la acţiune, inclusiv semnalând problema autorităţilor din ţara noastră gazdă, Franţa”, precizează el.

Peste 70.000 de persoane sunt vizate de notiţe roşii, potrivit lui Jürgen Stock.

El nu oferă detalii despre această tentativă de sabotare a Interpolului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.