Ministrul israelian de externe Eli Cohen a venit joi la Kiev, fiind prima vizită de acest fel de la invazia rusă în Ucraina, în condiţiile în care Israelul se coordonează cu Rusia în ceea ce priveşte loviturile asupra unor presupuse ţinte iraniene din Siria şi nu a promis furnizarea directă de arme Kievului.
Şeful diplomaţiei din cabinetul condus de veteranul premier de dreapta Benjamin Netanyahu s-a întâlnit cu omologul său ucrainean, Dmitro Kuleba, iar apoi a fost primit de preşedintele Volodimir Zelenski.
Israelul a condamnat invazia rusă în Ucraina, dar şi-a limitat asistenţa acordată Kievului la ajutor umanitar şi echipament de protecţie. Premierul israelian Benjamin Netanyahu, care a revenit la putere în decembrie, a vorbit despre revizuirea politicii privind conflictul, dar nu a promis totuşi nicio livrare directă de arme către Kiev.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Israelienii doresc să menţină o linie telefonică de coordonare cu Rusia, înfiinţată în 2015, în legătură cu loviturile lor militare asupra unor presupuse ţinte iraniene în Siria, unde Moscova are o garnizoană. Ei sunt, de asemenea, atenţi la binele marii comunităţi evreieşti din Rusia.
În timpul unei şedinţe comune cu ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba, Eli Cohen a declarat că Israelul va sprijini o iniţiativă de pace ucraineană la Naţiunile Unite, săptămâna viitoare, şi va contribui la asigurarea a până la 200 de milioane de dolari pentru proiecte de sănătate şi infrastructură. El a adăugat că Israelul va ajuta, de asemenea, la dezvoltarea unui sistem inteligent de avertizare timpurie a raidurilor aeriene.
Fără a menţiona Rusia în niciun moment, Cohen a declarat că Israelul rămâne "ferm solidar cu poporul ucrainean" şi susţine suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei.
"Sunt mândru să fiu alături de Ucraina în faţa acestor vremuri dificile", a spus Cohen.
Ulterior, ministrul de externe al Israelului a fost primit de preşedintele Volodimir Zelenski.
"Israelul a fost întotdeauna partenerul nostru important în Orientul Mijlociu. Aceasta este prima vizită a unui reprezentant al ţării dumneavoastră de la începutul invaziei la scară largă. Sper că ea va contribui la aprofundarea cooperării noastre. Ne confruntăm cu provocări şi ameninţări similare", i-a spus Zelenski oaspetelui israelian, potrivit unui comunicat al Preşedinţiei ucrainene.
„Şeful statului a vorbit despre formula de pace în zece paşi a Ucrainei şi a invitat Israelul să participe la implementarea acesteia. În acest context, părţile au discutat, de asemenea, despre sprijinul acordat iniţiativei ucrainene în cadrul ONU”, se mai spune în comunicat.
De asemenea, Ucraina este interesată să folosească experienţa israeliană în materie de deminare, iar preşedintele Zelenski a invitat Israelul să participe la refacerea infrastructurii civile.
CE SCRIE PRESA ISRAELIANĂ
Potrivit Times of Israel, Volodimir Zelenski i-a spus lui Eli Cohen în timpul întâlnirii lor de joi că Iranul este un "inamic comun". Cei doi au vorbit despre aprofundarea cooperării împotriva Iranului în forurile internaţionale, potrivit lui Cohen. "Faţa malefică a Iranului este dezvăluită în Ucraina", i-a spus Cohen lui Zelenski, în condiţiile în care Iranul a furnizat Rusiei drone kamikaze pentru a ataca Ucraina.
Cu toate acestea, în timpul vizitei lui Cohen au existat numeroase dovezi ale dezacordurilor generale dintre cele două ţări, scrie sursa citată. Cohen a refuzat din nou să condamne Rusia nominal, iar Kuleba a evitat să menţioneze Iranul. În comentarii pentru presa israeliană, un oficial ucrainean de rang înalt şi-a exprimat dezamăgirea faţă de remarcile lui Cohen în timpul vizitei, arătând că şeful diplomaţiei a evitat să menţioneze Rusia chiar şi în timp ce a vizitat Bucea, unde forţele ruseşti au masacrat sute de persoane.
Iar în timp ce Cohen s-a întâlnit cu omologul Kuleba, în Kiev răsunau sirenele de raid aerian.
Cohen este oficialul israelian cu rangul cel mai înalt care a vizitat Ucraina de la invazia Rusiei în urmă cu aproape un an.
În timpul guvernelor Naftali Bennett-Yair Lapid, Israelul a încercat să menţină o poziţie în mare parte neutră în legătură cu războiul, păstrând deschise canalele de comunicare atât cu Moscova, cât şi cu Kievul. Oficialii ucraineni nu s-au sfiit să-şi exprime frustrarea, criticând public Israelul de mai multe ori pentru că nu a adoptat o poziţie mai fermă şi pentru că a refuzat să trimită sisteme de apărare aeriană în ţară.
Este de aşteptat ca premierul Benjamin Netanyahu, care a lăudat poziţia predecesorilor săi ca fiind "prudentă", să urmeze o cale similară. Dar vizita ministrului său de externe, un aliat al Likud, este un semn că acesta doreşte cel puţin să fie perceput ca făcând un pas în direcţia Kievului, comentează Times of Israel.
Deşi acum a fost bine primit în Ucraina, Cohen a înfuriat conducerea ţării în prima sa săptămână în funcţie, luna trecută, când a anunţat că Israelul va "vorbi mai puţin" despre război. Comentariul a fost interpretat ca o indicaţie că noul guvern nu va condamna public Rusia, aşa cum făcuse Lapid. Cohen a vorbit, de asemenea, cu ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, în acea săptămână, înainte de a primi un apel de la vreun oficial ucrainean, notează publicaţia.
În condiţiile în care guvernul său este criticat de aliaţii occidentali din cauza recunoaşterii coloniilor şi a unei propuneri de slăbire drastică a sistemului judiciar, Netanyahu este dornic să îşi încălzească relaţia cu Europa şi în Statele Unite. Creşterea sprijinului pentru Ucraina - problema care domină discuţiile dintre factorii de decizie politică din NATO şi UE - îi va aduce cu siguranţă câteva puncte, conchide Times of Israel.
Au existat şi alte indicii că Israelul este deschis să încline uşor balanţa în favoarea Ucrainei. În timpul unei întâlniri cu preşedintele francez Emmanuel Macron, la începutul acestei luni, Netanyahu şi-a exprimat dorinţa de a trimite "lucruri militare" la Kiev, potrivit unui oficial care are cunoştinţă despre discuţii. În acelaşi timp, el a subliniat că nu poate merge prea departe fără să provoace Rusia.
De asemenea, el i-ar fi spus lui Macron că "este prea devreme să ne gândim la mediere", explicând că nu va insista asupra rolului său de mediator între Rusia şi Ucraina până când Rusia, Ucraina şi SUA nu îi vor cere acest lucru. Biroul premierului israelian a refuzat să comenteze în legătură cu aceste informaţii, precizează Times of Israel.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.