Furia provocată de moartea unui bărbat de culoare pe mâna Poliţiei de la Minneapolis a alimentat noi revolte în noaptea de vineri spre sâmbătă şi s-a extins în alte oraşe din Statele Unite, în pofida inculpării unuia dintre agenţii implicaţi în această dramă, relatează AFP.
Desfăşurarea a 500 de militari din cadrul Gărzii Naţionale şi impunerea unei interdicţii de circulaţie pe timpul nopţii nu au împiedicat marele oaş din Minnesota să se aprindă a patra noapte la rând.
Mii de manifestanţi au defilat mai întâîi paşnic în memoria lui George Floyd, un afroamerican în vârstă de 46 de ani, mort luni imediat după ce a fost arestat.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Însă, în timpul nopţii de vineri spre sâmbătă situaţia a degenerat în apropierea unui comisariat de poliţie din sudul oraşului, unde au fost incendiate mai multe magazine, au fost comise jafuri şi au avut loc numeroase degradări.
when backup finally shows up - nearly 400 officers show up to defend the 5th precinct in Minneapolis pic.twitter.com/os5wLdrAQN #ViolenceOnTheStreets
— Man Made (@ManMade55) May 30, 2020
Militarii şi poliţiştii antirevoltă au tras cu gaze lacrimogene şi fumigene pentru a evita ca acest comisariat să nu aibă aceeaşi soartă ca altul, incendiat în noaptea precedentă după retragerea poliţiştilor.
”Situaţia este extrem de periculoasă”, a avertizat guvernatoul statului Tim Walz într-o conferinţă de presă improvizată la miezul nopţii, cu scopul de a îndemna la calm.
”Nu e nimic onorabil în a vă incendia oraşul”, a subliniat primarul din Minneapolis Jacob Frey, prezent alături de guvernator.
OMUCIDERE PRIN IMPRUDENŢĂ
Tensiunea a crescut şi în restul ţării. Sute de persoane s-au adunat în faţa Casei Albe, al Washington, dar şi la New York, Dallas, Houston - oraşul din care era victima -, dar şi la Las Vegas, Des Moines, Memphis şi Portland.
The protest then headed to in front of the White House. A protester was taken by the USSS in front of Pennsylvania Ave into an adjacent federal building. Unclear what he did.A couple men then splintered off from the group and spray painted “F*ck Trump” on the building. @cbsnews pic.twitter.com/OVwPu0PF6X
— Fin Gomez (@finnygo) May 29, 2020
La Atlanta, vehicule de patrulare aparţinînd poliţiei au fost incendiate.
Peste tot, manifstanţii au denunţat gafe ale poliţiei şi disparităţi rasiale. Ei au cerut mai ales dreptate pentru George Floyd care, potrivit unei înregistrări video devenite virală pe Internet, pare că a fost asfixiat de către poliţie.
Poliţistul alb Derek Chauvin care, în această înregistrare, îşi ţine genunchiul multe minute pegâtul bărbatului în vârstă de 40 de ani, a fost arestat vineri şi inculpat de ”omucidere prin imprudenţă” şi ”act crud şi periculoos care a cauzat moartea”.
Familia victimei a salutat acestă evoluţie drept un prim pas pe ”calea dreptăţii”, însă l-a denunţat drept ”tardiv” şi insuficient.
”Vrem o inculpare de omor cu premeditare. Şi vrem să vedem arestarea” celorlalţi trei agenţi implicaţi în dramă, a anunţat ea într-un comunicat.
Cei trei poliţişti au fost concediaţi, la fel ca Derek Chauvin, însă nu sunt vizaţi de vreo procedură judiciară.
”Ei trebuie să-i închidă pe tipii ăştia”, a denunţat o femeie de ciloare în vârstă de 34 de ani, la Minneapolis, care a solicitat protecţia anonimatului. ”Este prea târziu, acum va arde tot”, şi-a exprimat ea regretul, în timp ce un grup de jefuitori intrau într-un amanet.
ARMATA ÎN ALERTĂ
Potrivit autorităţilor, tiruri au vizat poliţişti în apropiere.
Pentru a face faţă situaţiei, trupe militare urmează să fie suplomentate până la 1.700 de oameni la Minneapolis şi în oraşul vecin, Saint-Paul, până sâmbătă seara, a anunţat în noaptea de vineri spre sâmbătă generalul-maior Jon A Jensen, care conduce Garda Naţională din Minnesota.
Donald Trump ”a cerut Pentagonului să plaseze unităţile armatei în alertă, pentru ca ele să poată eventual interveni la Minneapolis”, a anunţat el, apreciind că ”este prudent să auzim opţiunile disponibile” în vederea securizării oraşului.
Trump, care a denunţat în mai multe rânduri o crimă ”tragică”, i-a atacat joi pe ”spărgători”. ”Jafurile vor fi primite imediat cu gloanţe”, a scris el într-un tweet pe care reţeaua de socializare l-a semnalat drept o ”aplogie a violenţei”.
Pe un ton diametral opus, predecesorul său democrat Barack Obama a declarat că împărtăşeşte ”suferinţa” milioanelor de americani de culoare, pentru care ”a fi tratat diferit pe baza rasei este, în mod tragic, dureros şi revoltător «normal»”.
Emoţia a depăşit frontierele americane, iar îndemnuri la a i se face dreptate lui George Floyd se multiplicau pe reţele de socializare în mai multe ţări.
Acest caz aminteşte de moartea lui Eric Garner, un bărbat de culoare care a murit în 2014 la New York după ce a fost asfixiat în timpul unei arestări de către poliţişti albi. Şi el a spus ”nu pot respira” - o frază care a devebit strigătul de adunare al mişcării Black Lives Matter.
”Ce e prea mult e prea mult”, a declarat vineri pentru The New York Times (NYT) mama sa, Gwen Carr. ”Ei trebuie să nu mai vină în cartierele noastre şi să ne omoare şi terorizeze tinerii”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...