Procesul unui pastor american, acuzat de activităţi ”teroriste” şi a cărui detenţie în Turcia, de un an şi jumătate, a alimentat tensiunile dintre Ankara şi Washington, a început luni în vestul Turciei, relatează AFP.
Şedinţa a început luni dimineaţa într-o sală de audieri, în complexul penitenciar din Aliaga, în provincia Izmir.
Andrew Brunson, purtând o cămaşă albă şi un costum negru, a declarat că se va apăra în limba turcă, cu ajutorul unor traducători atunci când va simţi nevoia.
Bărbatul, în vârstă de 50 de ani, care conducea împreună cu soţia o biserică protestantă, a fost arestat de către autorităţile turce în octombrtie 2016 şi a fost încarcerat de atunci.
Pastroul este acuzat că a acţionat în contul reţelei predicatorului Fethullah Gülen - căruia Ankara îi impută puciul eşuat din iulie 2016 -, dar şi al Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK). Cele două organizaţii sunt considerate ”teroriste” de Turcia.
Brunson este acuzat, de asemenea, de spionaj în scopuri politice şi militare.
”Dreptul său la libertate şi securitate este încălcat de mult timp. În primul rând, noi sperăm să obţinem eliberarea sa”, a declarat pentru AFP avocatul său, Cem Halavurt. "Credem că va fi achitat până la urmă, pentru că suntem convinşi de nevinovăţia sa”.
În cazul în care va fi găsit vinovat, el riscă două pedepse, de 15 şi 20 de ani de închisoare, potrivit avocatului său.
Soţia sa, Norine Brunson, era prezentă luni, potrivit unei jurnaliste AFP, dar şi senatorul american Thom Tillis şi ambasadorul special al Statelor Unite pentru linertatea religioasăinternaţională Sam Brownback.
”SPERANŢĂ”
”Există aşteptări şi speranţă, însă bineînţeles este trist, pentru că el este nevinovat”, a declarat avocatul său. ”A fost încarcerat degeaba de foarte mult timp”.
Acuzaţiile reţinute împotriva sa sunt însă mai puţin grave decât au fost anunţate într-un prim act al acuzării, publicat pe 13 martie. Brunson era acuzat atunci că este membru al organizaţiei lui Gülen şi risca închisoarea pe viaţă.
În actualul act de acuzare se arată că nu este judecat cu privire la o apartanenţă la o grupare teroristă, indiferent că este vorba de cea a lui Fethullah Gülen sau PKK.
Instalat în Statele Unite de aproximativ 20 de ani, Gülen neagă orice implicare în lovitura de stat eşuată din noaptea de 15 spre 16 iulie 2016.
Detenţia lui Brunson este unul dintre principalele dosare care afectează relaţiile între Statele Unite şi Turcia.
Relaţiile între cele două ţări, aliate în cadrul NATO, s-au degradat puternic din cauza susţinerii de către Washington a unei miliţii kurde siriene considerate ”teroristă” de Ankara şi arestării în Turcia a doi angajaţi ai unor misiuni americane.
Turcia a cerut, în mai multe rânduri, extrădarea lui Fethullah Gülen, însă fără succes.
RUGĂCIUNI
Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a sugerat în septembrie că Turcia ar putea să-l elibereze pe Andrew Brunson, dacă Statele Unite i-l predau pe Gülen.
”Ei (americanii) ne spun «Daţi-ne pastorul». Dar şi voi aveţi un religios (Gülen). Predaţi-ni-l, iar noi vom judeca pastorul şi vi-l vom preda”, a declarat el.
Washingtonul acţionează în vederea eliberării pastorului, însă a respins întotdeauna ideea unui schimb.
Autorităţile americane au abandonat însă - discret - acuzaţiile vizând 11 agenţi de securitate ai lui Erdogan, acuzaţi că au agresat manifestanţi prokurzi la Washington, în timpul unei vizite a preşedintelui turc în mai 2017.
Doi susţinători ai preşedintelui turc, judecaţi în acelaşi dosar, urmează să fie eliberaţi în curând, după ce au fost condamnaţi la 366 de zile de închisoare.
Un reprezentant american a declarat sub protecţia anonimatului pentru AFP că Washingtonul îşi ia ”în serios” obligaţia de a veni în ajutorul cetăţenilor săi arestaţi în străinătate.
”Noi sperăm că justiţia turcă va rezolva acest caz în mod just şi rezonabil”, a adăugat ea.
Pastorul Brunson a fost arestat iniţial împreună cu soţia sa, însă aceasta a fost eliberată în decembrie 2016.
”Vă rog, rugaţi-vă ca frângia cu care este legat Andrew să fie dezlegată”, a scris ea într-un mesaj publicat pe o pagină de susţinere a soţului său, pe Facebook.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.