Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS), partidul din care provine preşedinta Maia Sandu, a transmis că a luat act de demisia premierului Natalia Gavriliţa şi a anunţat că sprijină şi va asigura formarea unui nou guvern „care se va concentra pe provocările de securitate şi dezvoltare economică”.
Igor Grosu, preşedintele PAS, a mulţumit premierului demisionar şi a evidenţiat meritele guvernului său într-o postare pe Facebook:
„În ultimul an, ţara noastră s-a confruntat cu mai multe crize fără precedent, cu ameninţări de ordin economic, social, energetic şi chiar existenţiale. În pofida gravităţii provocărilor, ţara a fost guvernată responsabil, cu multă atenţie, cu muncă dedicată. Mulţi au vrut ca Moldova să cadă, însă graţie acestui guvern, graţie doamnei Gavriliţa şi echipei, în ţara noastră a fost menţinută pacea şi stabilitatea. Datorită eforturilor Guvernului, am asigurat ţara cu energie, am identificat ajutor financiar crucial de la partenerii noştri internaţionali, am acordat compensaţii şi majorări pentru a fi alături de oameni. Mulţumim mult, Natalia”, a scris Igor Grosu, preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, pe pagina sa de Facebook. după ce premierul Natalia Gavriliţa, care este membru PAS, şi-a anunţat, vineri, demisia.
Şi Natalia Gavriliţa a menţionat tema securităţii, când şi-a demisia: „Echipa cu care am lucrat la Guvern a fost o echipă cu expertiză în domeniul de dezvoltare economică. Acum prioritatea este securitatea”, a afirmat Gavriliţa.
La rândul său, preşedinta Maia Sandu i-a mulţumit premierului demisionar şi a anunţat că va avea consultări cu partidele parlamentare, urmând a desemna un candidat la funcţia de premier, conform procedurilor.
Premierul desemnat va avea apoi la dispoziţie 14 zile pentru a-şi forma echipa şi programul de guvernare cu care va merge în Parlament pentru a obţine votul de învestitură. Cum PAS are majoritate confortabilă în Parlament, noul guvern nu va avea probabil probleme pentru a intra cât mai curând în funcţie.
Demisia premierului Natalia Gavriliţa şi menţionarea insistentă a temei securităţii vine după ce joi, la Bruxelles, preşedintele Volodimir Zelenski le-a spus liderilor din UE că a informat-o pe preşedinta Maia Sandu că serviciile ucrainene de spionaj au descoperit un plan al ruşilor de a destabiliza Republica Moldova.
CITEȘTE ȘI UPDATE - Zelenski a informat-o pe Maia Sandu că spionajul ucrainean a depistat un document rusesc cu un plan de destabilizare a R. Moldova / SIS confirmă / Ce le-a spus preşedintele Ucrainei liderilor UE / Precizările Preşedinţiei de la Chişinău - VIDEO
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.