Parlamentul ucrainean a a hotărât miercuri prin vot - după ani de tergiversări şi după o opoziţie militară - ca Ucraina să adere la Curtea Penală Internaţională (CPI), cu speranţa să pedepsească Rusia pentru presupuse crime de război comise pe teritoriul ucrainean, anunţă mai mulţi deputaţi, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În total, 281 de parlamentari au ratiifcat prin vot Statutul de la Roma, tratatul fondator al CPI, anunţă mai mulţi parlamentari pe reţele de socializare.

Această decizie va deschide ”posibilităţi mai mari de pedepsire a Rusiei şi va consolida izolarea Rusiei”, se felicită pe Facebook deputata Evghenia Kravciuk.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE

Potrivit deputatei, Ucraina a invocat Articolul 124 al Statutului de la Roma, care permite exceptarea pe o perioadă de şapte ani a oricărui ucrainean - civil sau militar - de la orice urmăriri de către CPI cu privire la crime de război.

Ratificarea acestui document, transmis Parlamentului luna aceasta de către preşedintee ucrainean Volodimir Zelenski, face parte dintre angajamentele Kievului faţă de Uniunea Europeană (UE), precizează ea.

”Este o măsură necesară, deplin justificată şi sigură”, dă asigurări deputata.

”NEGOCIERI DIFICILE”

O parlamentară din opoziţie, Irina Gheraşcenko, care nu a susţinut acest document, la el ca Partidul său Solidaritatea Europeană, a anunţat că, înainte de vot, în Parlament au avut loc ”negocieri dificile”.

”Militarii au cerut ca ratificarea să fie amânată până la sfârşitul legii marţiale”, anunţă ea pe Telegram.

”Nimeni nu a explicat ce se va întâmpla după” cei şapte ani de exceptare prevăzută de Articolul 124, a subliniat Ghetraşcenko.

Ucraina este devastată din 2014 de un război pe care Rusia l-a lansat mai întâi în Donbas (est), după ce a anexat Peninsula Crimeea, iar apoi şi-a invadat la scară mare vecinul în februarie 2022.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.