Parlamentul turc începe joi să examineze Protocolul de aderare la NATO a Suediei - aflat în suspans din mai 2022 -, în vederea unei probabile ratificări până la sfârşitul lunii, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a trimis deputaţilor, la sfârşitul lui octombrie - după 17 luni de blocare - prorocolul de aderare a acestei ţări scandinave.

Turcia şi Ungaria sunt ultimii dintre cei 31 de membri ai Alianei Nord-Atlantice care blochează intrarea Suediei în NATO, după ce au validat-o în martie pe cea a Finlandei vecine.

Evenimente

14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Comisia de Politică Externă a Parlamentului turc se reuneşte mai întâi, începând de la ora locală 13.00 (12.00, ora României) pentru a examina protocolul, după care urmează să trimită textul în plen, care urmează să-l ratifice prin vot.

La aderarea Finlandei - ratificată la 31 martie -, între cele două etape a trecut o săptămână.

Recep Tayyip Erdogan şi-a ridicat vetoul în iulie, când preciza că hotărârea finală revine Parlamentului turc, după ce a exercitat timp de luni de zile presiuni asupra liderilor suedezi, acuzându-i de o indulgenţă faţă de refugiaţi turci şi kurzi acuzaţi de Ankara de ”terorism”.

Este vorba despre membri ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), consideraţi o organizţaie teroristă de către Turcia şi aliaţii săi din Occident.

Este vorba totodată despre simpatizanţi ai mişcării ”gulemiste” pe care şeful statului turc îi acuză de lovitura de stat militară eşuată împotriva sa din iulie 2016.

Numeroase profanări ale Coranului, inclusiv arderea unor exemplare pe teritoriul Suediei, au contribuit la o deteriorare a relaţiilor între cele două ţări.

Recep Tayyip Erdogan a cerut în zadar interzicerea acestor fapte.

Această procedură de ratificare are loc într-un context tensionat de situaţia din Orientul Mijlociu între Turcia - o susţinătoare tradiţională a cauzei palestiniene - şi aliaţii săi din Occident din cadrul NATO.

”CEI CARE SUSŢIN MASACRELE” ”STATULUI TERORIST”

Şeful statului turc, care-şi multiplică denunţările virulente ale liderilor israelieni şi condamnă blocada şi bombardamentele Fâşiei Gaza, a catalogat miercuri Israelul drept ”stat terorist”, în urma unei operaţiuni militare în Spitalul al-Shifa, suspectat de israelieni de adăpostirea unor combatanţi din mişcarea islamistă palestiniană Hamas.

”Noi belestemăm Guvernul israelian, dar nu-i vom uita pe cei care susţin în mod deschis aceste masacre şi pe cei care fac tot posibilul să-l legitimeze”, a denunţat el, referindu-se la Statele Unite şi la late ţări din Occident care şi-au exprimat susţinerea faţă de israel, care a landat o vastă operaţiune militară aeriană şi terestră, ca represalii faţă de masacrarea a 1.200 de persoane, majoritatea civili, la 7 octombrie, în sudul ţării.

Secretarul de Stat american Antony Blinken, care a efectuat o vizită la Ankara la 6 noiembrie, se declara convins că Turcia îşi va onora ”angajamentul” privind aderarea Suediei la NATO.

Turcia a jucat cartea suedeză şi cu scopul de a obţine o undă verde a Statelor Unite în vânzarea unor avioane de tip F-16, de care are nevoie în modernizarea Forţelor Aeriene.

Guvernul american nu se opuen acestei vânzări, ci Congresul a blocat-o din motive politice.

În privinţa Ungariei, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a îndemnat săptămâna trecută Budapesta să ratifice aderarea Suediei ”cât mai rapis posibil” şi ”fără vreo întârziere suplimentară”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.