Parlamentul suedez a adoptat cu o largă majoritate un Acord de Apărare cu Statele Unite care, potrivit opozanţilor, deschide calea unei desfăşurări de armament nuclear şi instalării unor baze americane permanente în Suedia, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Acordul de Cooperare în Apărare (DCA), semnat de Stockholm şi Washington în decembrie, a fost aprobat de 266 dintre cei 349 de deputaţi. 37 au votat ”împotrivă”, iar 48 au absentat.

Acest acord reprezintă o evoluţie majoră a politicii apărării Suediei, care a renunţat în martie la 200 de ani de nealiniere militară şi a adreat la NATO.

Evenimente

30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Acordul semnat de Stockholm şi Washington în decembrie le permite forţelor americane accesul în 17 baze ale apărării suedeze şi să stocheze echipament militar, armament şi muniţie în această ţară.

Criticii consideră că acordul ar fi trebuit să stipuleze că prezenţa armamentului nuclear va fi interzisă în Suedia.

”Noi vrem ca legea să interzică intrarea armelor nucleare pe pământul suedez”, a declarat deputata Emma Beginger (Verzi) marţi, în timpul dezbaterilor în Parlament.

”Guvernul a ales din nefericire să semneze un acord care nu închide uşa armelor nucleare, iar Partidul Verzilor va vota împotriva acestui acord”, a anunţat ea.

Guvernul de centru-dreapta al premierului Ulf Kristersson, susţinut de către Partidul Democraţii din Suedia (SD, extremă dreapta), asigură, la rândul său, că acordul respectă suveranitatea suedeză.

”Este foarte clar că Suedia este o naţiune suverană şi nicio ţară nu va putea să oblige Suedia să aibă armament nuclear pe teritoriul său”, a dat asigurări în timpul dezbaterilor ministrul Apărării Pal Jonson.

”NEBUNESC”

În vederea adoptării, acordul era necesar să fie aprobat de cel puţin trei sferturi dintre parlamentarii care votau şi de peste jumătate dintre cei 349 de aleşi.

Verzii şi Partidul de Stânga (V) - 42 de mandate-, care se opun acordului şi au votat împotriva aderării Suediei la NATO nu puteau să blocheze singuri textul.

Într-un editorial în cotidianul Aftonbladet, duminică, doi deputaţi din Partidul de Stânga scriau că acordul este ”nu doar naiv, ci pur şi simplu nebunesc” şi dădeau asigurări că el va face Suedia mai puţin sigură, deoarece ”politica apărării şi securităţii americane se sprijină pe armamentul nuclear”.

Societatea suedeză de Pace şi Arbitraj - una dintre principallee voci critice - a subliniat că două guverne suedeze succesive au insistat, în cursul procesului aderăii la NATO, ca Suedia să adopte aceeaşi poziţie ca vecinii săi - Danemarca şi Norvegia - în privinţa armamentului nuclear.

”Însă contrar Acordurilor DCA ale Norvegiei şi Danemarcei, acordul suedez nu conţine nicio rezervă împotriva introducerii sau staţionării de armament nuclear în Suedia”, scrie într-un editrial preşedinta asociaţiei Kerstin Bergea.

Finlanda, care a aderat la NATO în aprilie 2023 ”are o lege care interzice armele nucleare pe teritoriul finlandez, iar Acordul DCA al Finlandei menţionează această lege”, adaugă ea.

O menţiune similară a Suediei ”ar consolida regiunea nordică şi ar contribui la o dezescaladare comună împotriva armelor nucleare ruseşti”.

ARMAMERNT NUCLEAR PE TIMP DE RĂZBOI?

Premierul suedez a provocat o dezbatere în mai, deschizând calea poziţionării armamentului nuclear ”pe timp de război”.

”Pe timp de război, lucrurile stau cu totul altfel. Asta are să depindă întru totul de ceea ce s-ar întâmpla”, a declarat el la postul public de radio SR.

”Aceasta este o declaraţie incredibilă, total opusă faţă de ceea ce cred suedezii şi ceea ce apără Suedia de mult timp”, au scris cei doi parlamentari din Partidul de Stânga.

Bergea consideră că nu este sigur faptul că Suedia va putea refuza accesul sau activităţile Statelor Unite pe teritoriul suedez, în cazul în care acestea ar încălca legea sau interesele suedeze.

”Un acord care are la bază doar încrederea nu este suficient în probleme atât de importante ca acestea”, scrie ea.

Ministrul Pal Jonson consideră că ”mulţumită DCA, Suedia poate beneficia de o susţinere militară timpurie, rapidă şi eficientă din partea Statelor Unite în cazul unei deteriorări a situaţiei în domeniul securităţii”, sublinia el în mai într-un comunicat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.