Opoziţia politică din Venezuela şi susţinătorii săi s-au adunat sâmbătă în oraşe din ţară pentru a cere recunoaşterea a ceea ce spun ei că este victoria răsunătoare a candidatului lor la votul prezidenţial de acum aproape trei săptămâni, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Autoritatea electorală a ţării, considerată de opoziţie drept un braţ al partidului de guvernământ, a declarat că preşedintele Nicolas Maduro a câştigat un al treilea mandat la scrutinul din 28 iulie, cu puţin sub 52% din voturi. Însă opoziţia, condusă de fosta parlamentară Maria Corina Machado, a publicat online ceea ce spune că sunt 83% din totalul voturilor, care îi oferă candidatului său Edmundo Gonzalez un sprijin ferm de 67%.

Votul disputat a aruncat naţiunea cu probleme economice în criză politică, iar o represiune guvernamentală împotriva protestelor a dus la cel puţin 2.400 de arestări.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Ciocnirile legate de proteste au dus, de asemenea, la cel puţin 23 de morţi.

Comunitatea internaţională a oferit o serie de sugestii pentru depăşirea crizei electorale de aproape trei săptămâni – inclusiv un nou vot – dar majoritatea au fost respinse categoric atât de partidul de guvernământ, cât şi de opoziţie.

În capitala Caracas, mii de oameni s-au adunat în partea de est a oraşului, de-a lungul arterei sale principale.

Stând pe un camion în centrul mulţimii, Machado a cerut o verificare independentă, internaţională a alegerilor şi ca susţinătorii săi să rămână în stradă.

”Nu este nimic mai presus de vocea oamenilor şi oamenii au vorbit”, a spus ea.

Jesus Aguilar, un student la teologie în vârstă de 21 de ani, a spus că a venit să susţină opoziţia în speranţa unui viitor mai bun: ”Ştim că cu acest guvern nu există posibilităţi de creştere. Chiar m-am văzut încercând să plec din ţară”.

În oraşele din toată ţara, venezuelenii erau în stradă. În Maracaibo, oraşul cândva bogat în petrol din nord-vestul Venezuelei, s-au adunat sute de oameni.

”Am trecut deja prin ce e mai rău, nu mai avem teamă. Fiica mea a murit pentru că nu existau materiale medicale în spitalul universitar. Nu am nimic de pierdut, dar vreau un viitor pentru nepoţii mei”, a declarat Noraima Rodriguez, în vârstă de 52 de ani, pentru Reuters.

În oraşele Valencia, San Cristobal şi Barquisimeto, sute de oameni au manifestat, mulţi fluturând steaguri venezuelene, semne de protest sau copii ale rezultatelor voturilor.

În Maracay, la aproximativ 110 km (70 mile) vest de Caracas, aproximativ o sută de protestatari au fost dispersaţi cu gaze lacrimogene.

De la Bogota la Madrid, diaspora venezueleană s-a prezentat la demonstraţii. În centrul oraşului Mexico City, aproape 1.000 de oameni s-au adunat în Plaza de la Revolucion.

”Acesta este momentul pentru o Venezuela liberă”, a spus Jesus Mata, 30 de ani, un vânzător ambulant care a sosit în Mexic în urmă cu doi ani. Motivat de criza economică şi politică, el a fost printre zecile de mii de venezueleni care au traversat jungla dintre Columbia şi Panama, numită Darien Gap, cunoscută pentru jafuri, răpiri, violuri şi alte pericole.

”Sper să se încheie 25 de ani de întuneric, să existe libertate pentru ca cei aproape 8 milioane de venezueleni care se află în afara ţării, să se poată întoarce acasă”, a adăugat el.

Maduro a prezidat colapsul economic, cu o pierdere de peste 73% din produsul intern brut al Venezuelei din 2013, potrivit cercetătorilor de la Institutul de Studii Administrative Superioare din Caracas.

La Palatul Miraflores, după un marş de susţinere a guvernului, Maduro a promis o creştere de 8% în acest an şi a criticat criticii internaţionali şi opoziţia.

”Am câştigat dreptul de a face orice viitor ne dorim în Venezuela, oricum ne dorim, şi nimeni nu poate să-şi bage nasul în Venezuela. Nu merg să sfătuiesc pe nimeni din lume despre ce să facă cu o ţară sau alta... uşa va fi trântită oricui îşi bagă nasul în Venezuela”, a spus el unei mulţimi fluturând steaguri venezuelene.

Opoziţia continuă să insiste pentru recunoaşterea victoriei sale, dar opţiunile sale se îngustează pe măsură ce atenţia internaţională se deplasează în altă parte, au declarat pentru Reuters surse şi analişti din opoziţie, săptămâna aceasta.

Multe ţări occidentale au cerut publicarea integrală a rezultatelor, în timp ce Rusia, China şi alţii l-au felicitat pe Maduro pentru victoria sa.

Washingtonul, care a înăsprit în aprilie sancţiunile petroliere împotriva membrului OPEC, pentru ceea ce a spus că este eşecul lui Maduro de a respecta un acord privind condiţiile electorale, şi alte ţări occidentale nu dau niciun semn de acţiune rapidă şi dură faţă de ceea ce mulţi dintre ei au condamnat drept fraudarea alegerilor.

Liderii Americii Latine vor discuta despre actuala criză în acest weekend, când mulţi sunt în Republica Dominicană pentru a participa la inaugurarea noului preşedinte al acestei ţări, a spus preşedintele din Panama.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.