Preşedintele american Barack Obama, cu o cotă de popularitate de invidiat, dar învins din punct de vedere politic, şi-a luat la revedere de la naţiune marţi seară, lansând un nou apel către unitate şi spunând că nu şi-a abandonat viziunea pentru o schimbare progresistă, care, însă, vine în prezent cu o serie de avertismente, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Cu vocea gâtuită uneori de emoţie, Obama şi-a trecut în revistă preşedinţia, marcată atât de succese, cât şi de eşecuri. Printre realizările enumerate s-au aflat Obamacare şi drepturile civile pentru minorităţile sexuale. El a subliniat, însă, că munca sa nu s-a încheiat.

Admiţând cu onestitate că discursul politic s-a înăsprit în cursul mandatelor sale, el i-a îndemnat pe americani să îşi reînnoiască eforturile pentru reconciliere.

„Democraţia nu cere uniformitate”, a spus liderul de la Casa Albă. “Fondatorii noşti s-au certat şi au făcut compromisuri şi s-au aşteptat ca şi noi să facem la fel. Însă a ştiut că democraţia necesită un simţ al solidarităţii – ideea că, în pofida diferendelor noastre externe, suntem împreună în asta, ne ridicăm şi cădem ca unul”, a adăugat el.

Admiţând că, deocamdată, politicile sale sunt blocate la Washington, Obama a recunoscut că “pentru fiecare doi paşi în faţă, avem senzaţia adesea că facem un pas în spate”.

El şi-a îndemnat susţinătorii să fie vigilenţi şi să apere valorile americane de bază, care ar putea fi asediate.

“Democraţia se poate prăbuşi când cedăm în faţa fricii”, a avertizat el. “Deci, aşa cum noi, a cetăţeni, trebuie să rămânem vigilenţi în faţa agresiunii externe, trebuie să ne păzim împotriva unei slăbiri a valorilor care ne fac cine suntem”, a insistat preşedintele american.

De asemenea, el a avertizat în legătură cu o izolare a SUA, spunându-le democraţilor că numai prin implicarea în discursul politic real pot spera să reînnoiască viziunea bazată pe speranţă care l-a adus pe el la Casa Albă în urmă cu opt ani.

“După opt ani ca preşedinte al vostru, încă mai cred acest lucru”, a precizat el. “Şi nu este numai credinţa mea. Este inima bătând a ideii noastre americane – experimentul nostru îndrăzneţ de autoguvernare”, a adăugat Obama.

 

Discursul lui Obama este încununarea unui turneu de adio ce a durat câteva luni, marcat de interviuri în presa scrisă şi la posturile de televiziune, dar şi de eforturile Casei Albe de a documenta administraţia actuală. În toată această perioadă, el a încercat să sublinieze realizările preşedinţiei sale folosind date statistice care arată că ţara este într-o situaţia mai bună decât în urmă cu opt ani.

În timp ce a vorbit în faţa unei mulţimi de susţinători înflăcărate, Obama a fost întrerupt adesea de oameni care strigau “Te iubesc Obama”. Când un manifestant a fluturat o pancartă pe care scria “Graţiază-ne pe toţi”, mulţimea a început să scandeze “Încă patru ani”, acoperind strigătele protestatarului.

Obama şi-a recunoscut succesorul, pe Donald Trump, spunând că este angajat pentru un transfer paşnic al puterii. A avertizat, însă, că pentru a avansa, democraţii trebuie să îl respecte pe comandantul lor suprem.

Obama, care s-a adresat problemelor legate de rasă în diverse momente ale mandatelor sale, a îndemnat americanii, în discursul său de adio să depună mai multe eforturi pentru a înţelege greutăţile cu care se confruntă ceilalţi. După ce, în cei opt ani de mandat al său, tensiunile inter-rasiale au intrat într-o nouă eră, Obama a îndemnat oamenii să identifice diferendele şi să se reconcilieze.

„Copiii hispanici vor reprezenta o parte mai mare a forţei de muncă americane” în următorii ani, a subliniat Obama, cerând reguli mai bune care să îi ajute pe copiii imigranţilor să aibă succes. El a avertizat că “legile nu vor suficiente” pentru rezolvarea diferendelor persistente dintre americani.. “Inimile trebuie să se schimbe”, a adăugat el.

De asemenea, preşedintele a îndemnat afro-americanii şi membrii minorităţilor să privească “omul alb de vârstă mijlocie, care din afară pare să aibă toate avantajele, dar care şi-a văzut lumea data peste cap de schimbarea economică, tehnologică şi culturală” cu empatie.

De asemenea, i-a îndemnat pe albi să privească protestele minorităţilor ca pe o luptă “nu pentru a cere tratamente speciale, ci tratamentul egal promis de fondatorii” SUA.

„Indiferent de poziţia pe care o avem, trebuie să încercăm mai mult”, a afirmat Obama. “Să începem de la premisa că fiecare dintre concetăţenii noştri îşi iubeşte ţara la fel de mult ca noi, că apreciază munca grea şi familia la fel ca noi, că şi copiii lor sunt la fel de curioşi şi plini de speranţă şi demni de iubire ca ai noştri”, a adăugat el.

Cu ochii în lacrimi, Obama i-a mulţumit soţiei sale, Michelle. “În ultimii 25 de ani, ai fost nu numai soţia mea şi mama copiilor mei, ci cea mai bună prietenă a mea. Ţi-ai asumat un rol pe care nu l-ai cerut şi l-ai făcut al tău cu graţie şi tărie şi stil şi bună dispoziţie. Ai făcut din Casa Albă un loc care le aparţine tuturor”, a afirmat preşedintele.

Liderul american şi-a încheiat discursul cu o variaţie a sloganului cu care a câştigat alegerile. “Da, putem. Da, am reuşit”, a spus el.

 

Venind la Chicago pentru discurs, Obama a a sperat să poată capitaliza valul de susţinere din ultimul an de mandat. El a renunţat la Biroul Oval de la Casa Albă, învechit, pentru ultimul său discurs oficial, alegând un oraş unde a început ascensiunea sa politică şi unde şi-a declarat victoria în 2008 şi în 2012.

Luminile unui zgârie-nori din oraş au fost aprinse pentru a scrie “Mulţumim Obama”.

 

Într-o sală mare de convenţii, plină cu peste 20.000 de susţinători şi foşti membri ai echipei sale, atmosfera a fost de sărbătoare.

Înainte de discurs, consilierii l-au descris pe liderul american, de regulă destul de calm, drept nostalgic.

În ultimele săptămâni, Obama a oferit un punct de vedere raţional privind victoria lui Trump în alegeri şi şi-a exprimat rar scepticismul sau temerile privind viitorul său ca fost preşedinte.

Prima Doamnă Michelle Obama a formulat o opinie mai directă în propria sa versiune de adio spus naţiunile. Ea a acordat un interviu de patru ore lui Oprah Winfrey, admiţând deschis că democraţii “simt ce înseamnă să nu ai nicio speranţă”.

Preşedintele şi-a planificat acest discurs de luni de zile, au dezvăluit consilierii săi. El a formulat temele mari în timp ce se afla în vacanţă în Hawaii şi a început să îl scrie în ultima săptămână.

El şi-a informat echipa că vrea să rostească discursul în oraşul său natal, o premieră pentru un preşedinte.

George W. Bush, nepopular şi lăsând ţara în criză financiară, a rostit discursul său în East Room de la Casa Albă, în faţa a 200 de susţinători şi consilieri.

Bill Clinton, Ronald Reagan şi Jimmy Carter  au folosit Biroul Oval.

George H.W. Bush a mers la Academia militată West Point pentru ultimul său discurs, după ce nu a reuşit să obţină un al doilea mandat.

La fel ca în cazul celorlalte discursuri importante ale sale, Obama l-a scris singur şi pe acesta.

Atunci când se va întoarce la Washington, miercuri dimineaţă, va fi al 1.293-lea şi ultimul zbor al lui Obama la bordul Air Force One.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.