Preşedintele american Joe Biden îi îndeamnă luni, la COP26, la Glasgow, pe liderii lumii să înfrunte provocările modificărilor climatice, subliniind că ”nu mai este timp să rămânem în urmă” sau ”săne certăm între noi” pe tema pericolului care ameninţă planeta, relatează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Glasgow trebuie să fie începutul unui deceniu ambiţios” a apreciat preşedintele american la summitul liderilor lumii din cadrul COP26.

”Catastrofa tot mai mare” a încălzirii globale reprezintă o ”oportunitate incredibilă” împotriva problemelor cauzate de fenomene meteorologice extreme, scăderea resurselor şi alte consecinţe dezastruoase ale modificărilor climatice, apreciază el.

Această criză reprezimntă totodată oportunitatea ”de a face o investiţie generaţională” în vederea creşterii economiilor în întreaga lume, consideră şeful statului american.

Biden a anunţat că vrea să facă mai mult pentru a ajuta ţări din întreaga lume să înfrunte provocările cauzate de modificările climatice.

Administraţia sa a publicat luni o strategie prin care vrea să transforme Statele Unite într-o ţară în întregime curată energetic până în 2050.

Această strategie pe termen lung, în conformitate cu Acordul de la Paris, prevede ca Statele Unite să recurgă tot mai mult la anergia eoliană, solară şi la alte energii curate.

MERKE ÎNDEAMNĂ LA TAXAREA EMISIILOR DE CARBON

Pe de altă parte, cancelarul în exerciţiu al Germaniei Angela Merkel a îndemnat statele lumii să pună taxeze emisiilor de carbon, principala cauză a încălzirii globale.

Merkel, care a prezidat prima Conferină a părţilor COP1, în 1995, a subliniat că lumea are nevoie de o ”transformare cuprinzătoare” a felului în care trăiesc şi munesc oamenii, dacă vrea să reducă modificările climatice.

 

Ea a subliniat că vrea să facă ”un apel clar la taxarea emisiilor de carbon”, în vederea promovării celor mai eficiente modalităţi de atingere a ”zero net”, un obiectiv pe care numeroase ţări îl vizează în 2050.

SANCHEZ VREA SĂ CREASCĂ CU 50% PÂNĂ ÎN 2025 CONTRBUŢIA SPANIEI

Pe de altă parte, premierul spaniol Pedro Sanchez a anunţat că Guvernul său vrea să crească cu 50% până în 2025 fondurile în lupta împotriva modifcărilor climatice, ca o contribuţie la angajamentul comun al ţărilor bogate de a ajuta ţări sărace să lupte şi să se adapteze modificărilor climatice.

Ţările bogate au eşuat să-şi atingă obiectivul unei contribuţii anuale în valoare de 100 de milioane de dolari destinată ţărilor sărace în perioada 2020-2025.

Spana vrea să-şi crească contribuţia la 1.35 miliarde de euro în 2035 şi să o menţină, apoi, anual, a anunţat Sanchez la Glasgow.

”Atingerea obiectivului de 100 de miliarde de dolari va fi unul dintre testele decisive ale COP26”, a apreciat el. ”Atunci când este vorba dspre recâştigarea încrederii între ţările din Nord şi Sud, Spania îşi va face datoria”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.