Secretarul general al ONU Antonio Guterres avertizează luni, în deschiderea oficială a Conferinţei ONU privind modificările climatice (COP26), la Glasgow, în Scoţia, că ”ne săpăm propriile morminte” arzând combustibili fosili şi distrugând mediul, relatează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Guterres a apreciat în deschderea COP26, care urmează să dureze două săptămâni, că anunţuri recente ale unor guverne potrivit cărora situaţia modificărilor climatice poate fi inversată sunt ”o iluzie”, întrucât angajamente ale unor ţări ridică semne de întrebare.

”Chiar în timp ce deschidem această conferinţă privind modificările climatice mult aşteptată, ne îndreptăm în continuare către o catastrofă climatică”, trage el un semnal de alarmă.

Guterres îndeamnă marile puteri economice - inclusiv puteri emergente ca China - ”să facă un efort suplimentar”, deoarece ele sunt cele mai mari poluatoare cu gaze cu efect de seră.

Secretarul general al ONU a criticat, de asemenea, o confuzie cu privire la obiectivele reducerii emisiilor poluante şi a anunţat înfiinţarea unui nou grup de experţi care să propună ”norme clare” de măsurare a angajamentelor întreprinderilor şi altor actori care nu sunt state.

PUTIN NU INTERVINE ÎN DIRECT

Pe de altă parte, Kremlinul a anunţat că Moscova rămâne deplin angajată în eforturile la nivel mondial în vederea controlării modificărilor climatice, îm pofida faptului că preşedintele rus Vladimir Putin nu ia parte la COP26 săptămâna aceasta.

Formatul COP26 de la Glasgow nu îi permite lui Putin să se adreseze reuniunii printr-o legătură video, a anunţat un purtător de cuvÂnt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Însă Putin urmează să înregistreze un mesaj adresat COP26 pe tema utilizării pădurilor şi terenurilor.

Rusia împărtăşeşte deplin eforturile lumii în lupta împotriva modificărilor climatice şi îşi va respecta obiectivul atingerii neutralităţii carbonului până în 2060, a anunţat el.

Statele Unite şiUniunea Europeană (UE) au îndemnat Rusia să-şi stabilească un obiectiv mai ambiţios, în vederea atingerii neutralităţii carbonului până în 2050.

Rusia se află deja în faţa unor ţări occidentale în privinţa nivelului surselor de producţie de electrcitate care poluează cu carbon, a subliniat Peskov.

El a insistat, de asemenea, asupra necesităţii acordării unei atenţii nevoilor ţărilor în curs de dezvoltare în procesul cartografierii eforturilor luptei împotriva modificărilor climatice la nivel mondial şi să se ia în calcul emisiilor lor slabe din trecut.

”DISPOZITIV APOCALIPTIC”

Pe de altă parte, premierul britanic Boris Johnson a deschis lucrările COP26 avertizând că lumea este legată la un ”dispozitiv apocaliptic”.

El a comparat situaţia Terrei cu cea a agentului secret fictiv James Bond legat de un dispozitiv apocaliptic care va distruge planeta şi care încearcă să găsească un mijloc de a-l dezamorsa.

”Suntem cam în aceeaşi situaţie”, le transmite el liderilor lumii, cu diferenţa că ”dispozitivul cu ceaS al apocalipsei” este real şi nu este un film.

Johsnon a deschis lucrările unui summit al liderilor lumii, În cadrul COP26, care vizează un acord în vederea unei reduceri a emisiilor de dioxid de carbon (CO2) suficient de rapid pentru a menţine nivelul mediu al încălzirii globale sub 1,5 grade Celsius (2,7 grade Fahrenheit) faţă de nivelul mediu din perioada preindustrială.

Liderul britanic a prezentat o perspectivă sumbră duminică, la summitul G20 de la Roma, unde liderii celor mai puternice 20 de ţări din lume şi-au asumat angajamente modeste.

Pe de altă parte, preşedintele american Joe Biden a sosit la COP26, la care asistă timp de două zile, în care urmează să se întâlnească cu lideri din întreaga lume, într-un efort de stimulare a acţiunii împotriva încălzirii globale.

El a sosit la Glasgow de la Roma, unde a particpat la un summit G20.

Preşedintele american urmează să participe şi la alte evenimente în marja COP26, inclusiv la o recepţie, luni seara, a liderilor lumii organizată de către premierul britanic Boris Johnson.

Statele Unite încearcă să îndemne alte ţări la angajamente mai ambiţioase în vederea reducerii poluării care cauzează încălzirea planetei, în pofida faptului că planul naţional american în lupta împotriva modificărilor climatice nu a fost adoptat încă de către Congres, după mai multe amânări.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.