Şeful diplomaţiei ucrainene Andrii Sîbiga invită luni ONU şi Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) să viziteze partea regiunii ruse Kursk ocupată de forţe ucrainene, înfuriind Moscova care a denunţă ”o provocare pură”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Ucraina este pregătită să le faciliteze activitatea şi să-şi dovedească faptul că respectă dreptul umanitar internaţional” în acest teritoriu, anunţă pe X Andrii Sîbiga.

Rusia, care ocupă cinci regiuni ucrainene şi revendică anexarea acestora, a denunţat această invitaţie şi cere ONU şi CICR să nu-i dea curs.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed,eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Un purtător de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, întrebat de presă despre acest lucru, a denunţat o ”provocare pură”.

”Sperăm ca asemenea declaraţii provocatoare să nu fie luate în considerare de către cei cărora le sunt destinate”, a declarat el într-o conferinţă de presă zilnică.

RESPECTAREA DREPTULUI UMANITAR

Ucraina a lansat la începutul lui august o ofensivă importantă în regiunea rusă Kursk, situată la fronriera cu Ucraina, unde susţine că a cucerit peste 1.000 de kilometri pătraţi ţi zeci de localităţi.

 Ea încearcă să arate că forţele ucrainene respectă dreptul umanitar, că nu maltratează civili ruşi şi nu comite crime de război, spre deosebire de armata rusă pe care o acuză de atrocităţi pe teritoriul ucrainean.

”Din prima zi a operaţiunii din Kursk, forţele de apărare ucrainene au dat dovadă de un respect total faţă de dreptul umanitar internaţional” şi au ”asigurat ajutorul umanitar şi trecerea în deplină siguranţă a civililor”, dă asigurări Andrii Sîbiga.

Ofensiva, potrivit Moscovei, a antrenat evacuarea a aproximativ 150.000 de civili.

Forţele ucrainene se confruntă în prezent cu un contraatac al trupelor ruse în regiune.

Armata rusă a revendicat luni recucerirea a două sătucuri - Uspenovka şi Borki -, după ce a anunţat joi că recucerit zece localităţi de la ucraineni.

Preşedinta CICR Mirjana Spoljaric a sosit luni la Moscova, într-o vizită prevăzută de mult timp.

Ea urmează să dicute marţi cu ministrul rus de Externe Serghei Lavrov.

Ea efectuează această vizită la câteva zile după uciderea a trei angajaţi ucraineni ai CICR într-un atac în regiunea Doneţk, în estul Ucrainei.

Victimele se pregăteau să distribuie lemne de foc şi cărbune în sate aflate sub control ucrainean, în apropiere de front, atunci când vehiculul a fost atins de tiruri, potrivit CICR.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a atribuit acest atac armatei ruse şi a denunţat ”o nouă crimă de rrăzboi”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.