NATO începe luni ”Air Defender 23”, cele mai importante manevre aeriene - coordonate de Germnia -, la care participă 250 de avioane şi 10.000 de oameni din 25 de state, cu scopul de a-şi afişa unitatea împotriva unor eventuale ameninţări ale Rusiei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Exerciţiul Air Defender 23 se desfăşoară până la 23 iunie, iar la el iau parte 250 de aeronave militare din 25 de state membre şi partenere NATO - inclusiv Japonia şi Suedia, un stat candidat la aderarea la Alianţa Nord-Atlantică.

Până la 10.000 de oameni urmează să participe la aceste exerciţii menite să consolideze interoprtabilitatea şi aoprarea de drone şi rachete de croazieră, în cazul unui eventual atac al nor oraşe, aerporturi sau porturi situate pe teritoriul NATO.

Evenimente

14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Acest exerciţiu a fost conceput în 2018, în parte în urma anexării în 2014 a Peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia, însă nu vizează în mod expres pe ”nimeni”, anunţa la prezentarea exerciţiului comandantul Forţelor Aeriene germane (Luftwafe), generalul Ingo Gerhartz.

NATO este hotărâtă să apre ”fiecare centimetru” al teritoriului său, însă nu se va trimite ”niciun zbor, de exemplu, către Kaliningrad”, o enclavă rusă situată între Polonia şi Lituania, state membre NATO, dădea el asigurări.

”Suntem o alianţă defensivă, iar acet exerciţiu aşa a fost planificat”, sublinia generalul german.

Însă aceste manevre au scopul să trimită un mesaj Rusiei, declara presei ambasadoarea Statelor Unite în Germania Amy Gutmann.

”Aş fi foarte surprinsă ca un lider mondial să nu înţeleagă ce înseamnă asta în privinţa spiritului acestei alianţe, ce înseamnă forţa acestei alianţe, inclusiv domnul (Vladimir) Putin”, preşedintele rus, declara ea.

”Sincronizându-ne, ne multiplicăm forţa”, subliniază Amy Gutmann.

Războiul rus din Ucraina a galvanizat alianţa militară din Occident, înfiinţată în urmă cu aproape 75 de ani cu scopul de înfrunta Uniunea Sovietică.

Finlanda şi Suedia, care şi-au păstrat mult timp o neutralitate oficială pentru a evita orice conflict cu Moscova, au cerut împreună să adere la NATO după invazia rusă, la 24 februarie 2022.

Air Defender 23 include o formare operaţională şi tactică - în principal în Germania -, dar şi în Cehia, Estonia şi Letonia.

Cancelarul german Olaf Scholz urmează să efectueze - vineri - o vizită piloţilor de pe aerodromul Schleswig-Jagel, în nordul Germaniei.

Directorul Gărzii Naţionale Aeriene americane, generalul Michael Loh, sublinia la prezentarea exerciţiului, că NATO se află într-un ”punct de cotitură”.

”Multe lucruri s-au chimbat în peisajul strategic mondial, mai ales aici, în Europa”, sublinia el.

Exerciţiul vizează ”să completeze prezenţa permanentă a Statelor Unite în Europa şi să furnizeze o formare ”la o scară mai mare a ceea ce se realizezează de obicei pe continent”, preciza el.

Michael Loh anunţa că numroşi piloţi NATO urmează să coopereze pentru prima oară.

”Este vorba despre a întreţine relaţii vechi pe care le avem, dar şi despre a construi relaţii noi”, rezuma el.

”Este vorba despre stabilirea a ceea ce înseamnă a înfrunta o mare putere în cadrul unei competiţii între mari puteri”, declara acest oficial militar american de rang înalt.

În acest stadiu nu se intenţionează transformarea Air Defender într-un exerciţiu regulat, anunţa Amy Gutmann, care adăuga însă că ”noi nu vrem ca acest exerciţiu să fie ultimul”.

Întrebat despre eventuale perturbări ale transportului aerian civil în timpul Air Defender 23, generalul Gerhartz insista asupra faptului că planificatorii vor face ”tot ceea ce pot” pentru a limita întârzieri sau anulări ale unor zboruri, în contextul în care în Germania începe vacanţa de vară a elevilor.

Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), înfiinţată la începutul Războiului Rece, a devenit principala organizaţie militară comună de apărare, din care fac parte 31 de state din Europa şi America de Nord.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.